5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora

5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora

5 stvari koje morate znati kada kupujete televizor

Zaronite dublje u svaki od 5 savjeta koje morate znati


Kupnja novog televizora može biti teško iskustvo ako ne znate što tražiti. Sve specifikacije i akronimi mogu postati neodoljivi i mogli biste se zabrinuti da prodavači nemaju vaš najbolji interes.


Može biti zastrašujuće, ali ne brinite, brzo ćete se snaći u tome.


S lekcijama naučenim kroz stotine recenzija, vodiča i tehničkih objašnjenja, imamo znanje koje će nas voditi kroz divljinu TV kupnje.


Bilo da tražite jednostavan savjet za kupnju ili trebate znati koje su značajke najvažnije, sakupili smo sve naše savjete na jednom mjestu kako bismo odgovorili na najčešća pitanja o kupnji pametnog TV-a.


Ako ste spremni naučiti razliku HDR -a od HDMI-ja ili samo želite dobiti vrhunske savjete o odabiru najboljeg televizora za sebe, nastavite čitati naš potpuni vodič za kupnju televizora.

5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora - veličina 5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora - veličina

1. Koju veličinu televizora trebate kupiti?


Veći ekrani uvijek su bolji, zar ne? Kada je riječ o televizorima, naravno, ali to ne znači da uvijek trebate odabrati najveću veličinu. Cijene na većim modelima mogu izmaknuti kontroli i uvijek biste trebali biti sigurni da imate mjesta za sav taj zaslon.


Veličina zaslona također ovisi o tome koliko blizu sjedite televizoru. Uglavnom, ako možete vidjeti pojedinačne piksele na ekranu, preblizu ste. Dobro pravilo je da trebate sjediti na udaljenosti od televizora koja je tri puta veća od visine zaslona za HD i samo 1,5 puta veće od visine zaslona za 4K Ultra HD. Drugim riječima, možete sjediti dvostruko bliže 4K UHD TV-u.

5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora-rezolucija 5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora-rezolucija

2. Koja vam je razlučivost zaslona potrebna?


Najprije ovo maknimo s puta: 4K i Ultra HD su ista stvar. (Zašto ta dva imena,? Tko zna, propustili smo taj sastanak.) Oba se odnose na razlučivost zaslona i broj piksela na ekranu. Što je više piksela, to je slika bolja, oštrija i realističnija.


Rezolucija znači broj piksela na vašem ekranu. Moderni televizori dolaze u 1080p “Full HD” rezoluciji (1.920 x 1.080 piksela), 4K “UHD” (3.840 x 2.160) i 8K “8K UHD” (7.680 x 4.320) varijantama. Prvi i drugi pomalo su rijetki, ali iz suprotnih razloga: Full HD zasloni sada su stara tehnologija i rezervirani su samo za najmanje i najjeftinije ponude; 8K rezolucija dostupna je uglavnom na skupim, vrlo velikim televizorima.


Koja je razlika? Više piksela! 4K televizori imaju oko četiri puta veći broj piksela od 1080p ekrana, a 8K televizori imaju oko četiri puta više od 4K modela, odnosno 16 puta (!) više od 1080p. U teoriji to znači mnogo jasniju sliku, ali to nije nužno stvarnost. Budući da su pikseli u 4K TV-u standardne veličine (55-65 inča) već tako gusto upakirani u zaslon, možda nećete moći vidjeti razliku između 4K i 8K TV-a osim ako gledate iz velike blizine. Također ukoliko gledate standardne tv programe preko antene, oni se većinom strimaju u HD rezoluciji i nema puno sadržaja dostupnog u 8K.


Držite se 4K UHD zaslona za sada, osim ako niste veliki igrač.

5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora-HDR 5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora-HDR

3. Što je High Dynamic Range?


Što je 4K HDR? HDR = High Dynamic Range, a HDR za televizore čini ono što šlag čini za toplu čokoladu: čini ga boljim. To je jednostavno bolje nego da ga nemate, ali morat ćete to platiti. Ako možete, nemojte propustiti.


Visoki dinamički raspon, koji se češće naziva HDR, sada je standard na svim televizorima koje vrijedi kupiti, omogućujući vam da vidite širi raspon istaknutih dijelova, kontrasta i još realističnijih boja na podržanim filmovima i TV emisijama.


Danas postoji nekoliko glavnih standarda za HDR: Dolby Vision, HDR10 i HDR10+. Svi oni naglašavaju razlike između najsvjetlijih i najtamnijih dijelova slike. HDR10 nalazi se na gotovo svakom modernom televizoru i najosnovniji je standard. Dolby Vision i HDR10+ također su sada vrlo uobičajeni i proširuju značajku prilagodbom scene i okvira. To znači da televizor može prilagoditi svjetlinu i boju podržanog sadržaja na temelju kadar po kadar ili scenu po scenu, tako da ćete dobiti rezultate još bliže redateljskoj viziji nego na standardnim HDR10 televizorima.


Ovih dana ne kupujte televizor koji nema HDR. Također je vrijedno razmisliti o televizoru s kvantnim točkama jer daju svjetlije i bolje boje. Zasloni koji imaju tehnologiju kvantnih točaka (često označeni kao QLED ili NEO QLED) obično imaju čak i bolje performanse od standardnog LED TV-a.

5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora-SmartTV 5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora-SmartTV

4. Treba li mi Smart TV?


Pametni televizori danas su prilično standardni, a to je dobra stvar. (Ako sada ne strimate sadržaj, uskoro hoćete. Svijet ide ovim putem.) Smart TV vam omogućuje:


Većina televizora koje sada kupite imat će ugrađeni Wi-Fi za povezivanje internetskih usluga poput Netflixa, preuzimanje filmova na zahtjev, igranje igrica ili čak objavljivanje na Facebooku. Najnoviji modeli čak mogu pretraživati sadržaj preko usluga strujanja i programa uživo putem kabela i satelita.


Pogledajte gotovo bilo koji sadržaj na svom TV-u, uključujući sve kućne videozapise, fotografije i glazbu na telefonu ili računalu, jednim klikom podijelite svoj zaslon na TV.

5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora-Budget 5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora-Budget

5. Koliko trebam potrošiti?


Iako ćete uvijek dobiti najnovije značajke i najbolje mogućnosti uz plaćanje pune cijene, mnogi kupci suzdržavaju jer misle da su sadašnji televizori preskupi. Realnost je da televizori ne samo da nikada nisu bili bolji, nego nikada nisu bili ni ovako pristupačni. Iako vrhunski modeli mogu lako koštati više od 4000 Konvertibilnih maraka, postoji mnogo izvrsnih televizora – zajedno sa svim 4K rezolucijama, podrškom za HDR i pametnim značajkama koje preporučujemo – za puno manje.


Još bolje, najnoviji televizori nužno ne moraju značiti i da su najbolji. Takvi modeli su uglavnom najskuplji u ponudi, a imajte na umu da ni prošlogodišnjim modelima ništa ne fali, često su puno jeftiniji, a ukoliko vam odgovaraju prema performasnama, mogu se učiniti i najboljim izborom.

Još uvijek niste sigurni?


Nema problema. Ovdje smo i to je ono što radimo svaki dan.


U Digitrendu pomno provjeravamo sve naše marke i modele televizora kako vi ne biste morali, a naša 20-godišnja gotovo savršena evidencija i odlične recenzije korisnika govore sve. Vaš novi TV je investicija - kupite ga od provjerenog trgovca sa sjajnim iskustvom i bit ćete zadovoljni.


Hvala vam na čitanju – i uživajte u svom sjajnom novom televizoru!

5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora!

Digitrendovci, razmišljate o kupnji novog televizora, ali niste sigurni koji uređaj odabrati? Detaljnije ćemo razmotriti ključne stvari o kojima biste trebali razmisliti prije kupovine. Od velikih odluka poput one koja vam je veličina ekrana najprikladnija, do određenih funkcija na koje treba paziti i koliko trebate potrošiti, Digitrend stručni savjeti pomoći će vam da pronađete svoj savršen televizor.

1. Različite vrste televizora

Svi televizori mogu izgledati prilično slično kada ih vidite na policama trgovina, ali različite rezolucije, vrste ekrana i softveri ih u konačnici razlikuju u cijeni. LCD TV LCD televizori su najčešći u ponudi i vrlo je vjerovatno da ovaj tip televizora trenutno koristite. Nekoliko sijalica, poznatih kao pozadinsko osvjetljenje, sjaji na sloju tečnih kristala kako bi stvorili slike na ekranu. Ovi su televizori jeftiniji za proizvodnju od OLED-ova i QLED-a, zbog čega su češći, posebno ako je riječ o televizorima manjih dimenzija. LED (OLED) TV Ova vrsta premium televizora među najskupljima na tržištu, zamjenjujući plazma ekrane posljednjih godina. Oni ne koriste pozadinsko osvetljenje i umjesto toga svaka sijalica na displeju samozrači, zbog čega je kontrola kontrasta i boja tako odlična. QLED je tehnologija koja, dodana na standardne LCD panele, obećava bolje performanse od OLED-a po značajno nižoj cijeni. QLED tehnologija obećava bolju kvalitetu slike uz najbolji kontrast i prikaz do + 40% više boja od svih ostalih tehnologija. Full HD ili 4K Iako nema gotovo toliko 4K sadržaja kao HD, naše je istraživanje otkrilo da su najbolji 4K setovi bolji za prikazivanje videozapisa u svim rezolucijama. Rezolucija ekrana se mjeri u pixelima, a pixel je mala tačkica na ekranu. Što je više pixela na ekranu, to znači da će slika biti oštrija i jasnija. Danas, proizvođači se sve više fokusiraju na proizvodnju televizora koji imaju 4K (Ultra HD) rezoluciju ekrana. Za razliku od 4K sadržaj koji još uvijek nije toliko rasprostranjen, HD sadržaj je dosta prisutniji, kako na internetu tako i kod kablovskih operatera.

2. Veličina ekrana

U Digitrend poslovnicama možete pronaći veliki izbor televizora, veličine ekrana od 32“ pa sve do 65“. Kada birate između veličine ekrana, upamtite da veličina ekrana najviše zavisi od udaljenosti između mjesta gdje sjedite i mjesta na kojem se televizor nalazi. Ukoliko na ekranu možete vidjeti tačkice, tzv. pixele, to je znak da sjedite preblizu TV-a. Upamtite da je najbolje je pozicionirati televizor na dužini koja je tri puta veća od veličine dijagonale televizora kada je u pitanju HD rezolucija ili 1.5 puta kada je u pitanju 4 Ultra HD rezolucija. Ovaj savjet zasigurno će vam biti od koristi za koju veličinu ekrana se odlučiti.

3. Smart tehnologija

Uz pomoć smart tehnologije koju imaju određeni modeli televizora, možete pristupiti raznim sadržajima na internetu, gledati zabavne sadržaje na Youtube-u, pristupiti Facebook-u, igrati igrice, gledati serije na Netflix-u. Ne dvoumite se previše u vezi toga koji je smart televizor najbolji izbor, jer svake godine proizvođači unapređuju svoje softvere koji su sve jednostavniji i bolji za korištenje.

4. Koji brend odabrati?

Mnogo je TV proizvođača koji se zalažu za vašu pažnju i novac. Međutim, većina ljudi se odlučuje za kupovinu televizora velike "četvorke": Samsung, LG, Sony i Panasonic. Samsung je vodeći na tržištu televizora, a slijedi ga LG. Oboje imaju veliki raspon koji obuhvata jeftine televizore do vrhunskih, velikih zaslona koji koštaju na tisuće KM-a. U Digitrend ponudi možete pronaći i veliki izbor cjenovno prihvatljivih televizora prilagođenih za svačiji budžet. Izdvajamo kvalitetne modele televizora Vivax i Tesla po dosta jeftinijim cijenama.

5. Koliko trebam potrošiti?

Pomno odredite budžet koji želite izdvojiti prilikom kupovine televizora. Najnoviji televizori nužno ne moraju značiti i da su najbolji. Takvi modeli su uglavnom najskuplji u ponudi, a imajte na umu da ni prošlogodišnjim modelima ništa ne fali, često su puno jeftiniji, a ukoliko vam odgovaraju prema performasnama, mogu se učiniti i najboljim izborom!

Digitrend osoblje želi vam puno sreće u odabiru željenog televizora i stojimo na raspolaganju za sve dodatne upite ili neduomice koje budete imali prilikom kupovine.