5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora!

5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora!

5 najvažnijih koraka za kupovinu novog televizora!

Digitrendovci, razmišljate o kupnji novog televizora, ali niste sigurni koji uređaj odabrati? Detaljnije ćemo razmotriti ključne stvari o kojima biste trebali razmisliti prije kupovine. Od velikih odluka poput one koja vam je veličina ekrana najprikladnija, do određenih funkcija na koje treba paziti i koliko trebate potrošiti, Digitrend stručni savjeti pomoći će vam da pronađete svoj savršen televizor.

1. Različite vrste televizora

Svi televizori mogu izgledati prilično slično kada ih vidite na policama trgovina, ali različite rezolucije, vrste ekrana i softveri ih u konačnici razlikuju u cijeni. LCD TV LCD televizori su najčešći u ponudi i vrlo je vjerovatno da ovaj tip televizora trenutno koristite. Nekoliko sijalica, poznatih kao pozadinsko osvjetljenje, sjaji na sloju tečnih kristala kako bi stvorili slike na ekranu. Ovi su televizori jeftiniji za proizvodnju od OLED-ova i QLED-a, zbog čega su češći, posebno ako je riječ o televizorima manjih dimenzija. LED (OLED) TV Ova vrsta premium televizora među najskupljima na tržištu, zamjenjujući plazma ekrane posljednjih godina. Oni ne koriste pozadinsko osvetljenje i umjesto toga svaka sijalica na displeju samozrači, zbog čega je kontrola kontrasta i boja tako odlična. QLED je tehnologija koja, dodana na standardne LCD panele, obećava bolje performanse od OLED-a po značajno nižoj cijeni. QLED tehnologija obećava bolju kvalitetu slike uz najbolji kontrast i prikaz do + 40% više boja od svih ostalih tehnologija. Full HD ili 4K Iako nema gotovo toliko 4K sadržaja kao HD, naše je istraživanje otkrilo da su najbolji 4K setovi bolji za prikazivanje videozapisa u svim rezolucijama. Rezolucija ekrana se mjeri u pixelima, a pixel je mala tačkica na ekranu. Što je više pixela na ekranu, to znači da će slika biti oštrija i jasnija. Danas, proizvođači se sve više fokusiraju na proizvodnju televizora koji imaju 4K (Ultra HD) rezoluciju ekrana. Za razliku od 4K sadržaj koji još uvijek nije toliko rasprostranjen, HD sadržaj je dosta prisutniji, kako na internetu tako i kod kablovskih operatera.

2. Veličina ekrana

U Digitrend poslovnicama možete pronaći veliki izbor televizora, veličine ekrana od 32“ pa sve do 65“. Kada birate između veličine ekrana, upamtite da veličina ekrana najviše zavisi od udaljenosti između mjesta gdje sjedite i mjesta na kojem se televizor nalazi. Ukoliko na ekranu možete vidjeti tačkice, tzv. pixele, to je znak da sjedite preblizu TV-a. Upamtite da je najbolje je pozicionirati televizor na dužini koja je tri puta veća od veličine dijagonale televizora kada je u pitanju HD rezolucija ili 1.5 puta kada je u pitanju 4 Ultra HD rezolucija. Ovaj savjet zasigurno će vam biti od koristi za koju veličinu ekrana se odlučiti.

3. Smart tehnologija

Uz pomoć smart tehnologije koju imaju određeni modeli televizora, možete pristupiti raznim sadržajima na internetu, gledati zabavne sadržaje na Youtube-u, pristupiti Facebook-u, igrati igrice, gledati serije na Netflix-u. Ne dvoumite se previše u vezi toga koji je smart televizor najbolji izbor, jer svake godine proizvođači unapređuju svoje softvere koji su sve jednostavniji i bolji za korištenje.

4. Koji brend odabrati?

Mnogo je TV proizvođača koji se zalažu za vašu pažnju i novac. Međutim, većina ljudi se odlučuje za kupovinu televizora velike "četvorke": Samsung, LG, Sony i Panasonic. Samsung je vodeći na tržištu televizora, a slijedi ga LG. Oboje imaju veliki raspon koji obuhvata jeftine televizore do vrhunskih, velikih zaslona koji koštaju na tisuće KM-a. U Digitrend ponudi možete pronaći i veliki izbor cjenovno prihvatljivih televizora prilagođenih za svačiji budžet. Izdvajamo kvalitetne modele televizora Vivax i Tesla po dosta jeftinijim cijenama.

5. Koliko trebam potrošiti?

Pomno odredite budžet koji želite izdvojiti prilikom kupovine televizora. Najnoviji televizori nužno ne moraju značiti i da su najbolji. Takvi modeli su uglavnom najskuplji u ponudi, a imajte na umu da ni prošlogodišnjim modelima ništa ne fali, često su puno jeftiniji, a ukoliko vam odgovaraju prema performasnama, mogu se učiniti i najboljim izborom!

Digitrend osoblje želi vam puno sreće u odabiru željenog televizora i stojimo na raspolaganju za sve dodatne upite ili neduomice koje budete imali prilikom kupovine.