Evo kako provjeriti hoće li Vaš TV prihvaćati novi DVB-T2 signal

Hrvatska je već krenula sa prelaskom na novi televizijski signal DVB-T2 HEVC-H.265. To znači da je u nekim krajevima već ugašen stari signal i pušten novi. Cijela Hrvatska će biti pod novim signalom do 12.11.2020. godine, kada se i posljednji odašiljači u Dalmaciji prebacuju na DVB-T2 signal.

 

DVB-T2 HEVC H.265

 

Novi Digitalni signal DVB-T2 HEVC-H.265 donosi značajna poboljšanja u kvaliteti slike jer donosi puno veću HD rezoluciju slike od dosadašnjeg signala, a očekuje se i da će prijem novog signala biti bolji, odnosno očekuje se puno manje smetnji. Osim toga novi signal donosi i skup interaktivnih i informativnih sadržaja HbbTV.

Ipak novi signal donio je i brige korisnicima jer da bi nastavili gledati Hrvatske tv kanale moraju osigurati uređaje koji prihvaćaju novi signal. Prijem DVB-T2 signala je moguće ostvariti na dva načina, odnosno s tv uređajima koji imaju podršku za DVB-T2 signal ili kupovinom posebnog prijemnika DVB-T2 signala.

Gotovo svi noviji TV uređaji prihvaćaju DVB-T2 signal, ali ipak je preporuka da provjerite podžava li Vaš tv novi signal, da nebi bilo neugodnih iznenađenja na dan puštanja novog signala kada se istovremeno gasi i stari signal. TV uređaji koji ne podržavaju DVB-T2 signal neće moći prikazivati sliku iako će vjerovatno reproducirati samo zvuk. U svakom slučaju po puštanju novog signala morati će te na tv uređaju ili poebnom prijemniku pokrenuti ponovno skeniranje programa.

Kako provjeriti dali vaš TV podržava novi DVB-T2 signal? Najbolji način je da provjerite specifikacije svog tv uređaja na web stranicama proizvođača koji uglavnom daju vrlo precizne informacije o karakteristikama. Ako u karakteristikama pronađete informaciju da vaš TV podržava DVB-T2 HEVC-H.265 signal, to je znak da nemorate ništa poduzimati osim ponovnog skeniranja kanala po puštanju novog signala.

U suprotnom , da bi Vaš stari TV mogao primati DVB-T2 signal morate kupiti posebni prijemnik kakve možete pronaći ovdje.

Ipak to možda i nije najbolje rješenje jer posebni prijemnik će omogućiti prijem signala, ali stari televizori najčešće nisu u stanju prikazati sliku u visokoj rezoluciji koju donosi novi signal, što zanči da će moći gledati TV programe, ali ćete istovremeno biti uskraćeni za visoku kvalitetu slike.

 

Prijemnici DVB-T2

 

Zato je kupovina novog TV uređeja s ugrađenom podrškom za novi signal, i s ekranima u visokim rezolucijama, najbolje rješenje, jer će vam jedino novi TV uređaj osigurati jedinstven doživljaj gledanja televizijskih sadržaja u visokoj HD kvaliteti slike, koju donosi novi digitalni signal.

 

Veliki izbor novih tv-uređaja po akcijskim cijenama pgledajte u trgovinama elektoničkom opremom Digitrend, kao i u web trgovini digitrend.ba