Kako odabrati pravi punjač za mobitel?

Kako odabrati pravi punjač za mobitel?

Kako odabrati pravi punjač za mobitel?

Odabir najboljeg punjača za vaš pametni telefon i druge gadgete uvijek je bio pomalo naporan posao, a rastući trend isporuke mobitela bez adaptera u kutiji samo je taj proces učinio još mukotrpnijim. Mnogi standardi punjenja, vrste kabela i terminologija specifična za marku sigurno ne pomažu suziti vaše potrebe.

Punjenje vašeg telefona dovoljno je jednostavno — priključite USB-C kabel u bilo koji stari utikač ili priključak i spremni ste. No puni li se uređaj stvarno brzo ili se napaja što je moguće optimalnije? Nažalost, ne postoji zajamčeni način da saznate. Srećom, tu smo da vam pomognemo. Kada završite s ovim člankom, bit ćete potpuno opremljeni za odabir najboljeg punjača za svoj novi pametni telefon, prijenosno računalo i druge uređaje.

Kako odabrati pravi žičani punjač za pametne telefone?

Dobar punjač za mobilni telefon mora zadovoljiti niz karakteristika kako ne bi samo bez problema punio bateriju uređaja, već i da ga ne bi oštetio. Glavna razlika između dobrog i lošeg punjača je u tome što je dobar u skladu s obećanim specifikacijama i ima dobro filtriranje i zaštitu. Pristojni punjači za pametne telefone mogu biti sasvim dovoljni. Ulaganje u njih nije nužno skupo, sve dok znate kako odabrati one prave.

Kako bismo odabrali pravi žičani punjač za pametne telefone, moramo razumjeti vrste proizvoda (putni punjač, punjač za više uređaja, power bank ili bežični punjač za svoj telefon). Punjači se razlikuju s obzirom na priključke za punjenje, izlaznu snagu, protokole brzog punjenja i koliko uređaja mogu puniti istovremeno. Srećom, proizvođači često navode maksimalnu snagu punjenja za koju je njihov uređaj sposoban na tablici sa specifikacijama.

Kako odabrati pravi punjač za mobitel - Priključak za punjenje Kako odabrati pravi punjač za mobitel - Priključak za punjenje

Priključak za punjenje

Android pametni telefoni imaju dvije različite vrste priključaka za punjenje, USB-C i mikro USB priključke. Dok su USB-C priključci za najnovije Andriod uređaje, mikro USB priključci su za starije modele. Za Apple iPhone, Lightning priključci su za sve modele.

Na tržištu postoje adapteri, poput USB-C kabela za Lightning kabel, tako da Apple telefoni mogu koristiti punjače Andriod telefona i obrnuto. Postoje neki punjači opremljeni s više priključaka za lakše punjenje različitih uređaja u isto vrijeme.

Izlazna snaga punjača (W)

Pravi punjač mora osigurati pravi napon (V) za pametni telefon korisnika. Standardni napon prije je bio 5 V, ali punjač s najnovijom tehnologijom dopušta 9 V do 12 V i također se može spustiti natrag na 5 V ako se otkrije stariji model uređaja.

Što se tiče brzine punjenja, što punjač ima veću amperažu, to će biti brži. Minimalna amperaža za dobar punjač je 2A. Neki uređaji postavili su vlastito ograničenje i neće se puniti brže čak ni s punjačem visoke amperaže.

Što su veći napon i jačina struje, to je veća izlazna snaga punjača (W). Pomnožite napon s amperažom da biste dobili izlaznu snagu. Najnoviji modeli pametnih telefona dobri su s izlaznom snagom od 18 W do 65 W. Obično je 18 W za većinu pametnih telefona, 30 W je dobro za tablete poput iPada, a 60 W zadovoljava potrebe punjenja prijenosnih računala. Najbolje je odabrati punjače koji odgovaraju izlaznoj snazi različitih pametnih telefona.

Kako odabrati pravi punjač za mobitel - Izlazna snaga punjača (W) Kako odabrati pravi punjač za mobitel - Izlazna snaga punjača (W)
Kako odabrati pravi punjač za mobitel - Protokol brzog punjenja Kako odabrati pravi punjač za mobitel - Protokol brzog punjenja

Protokol brzog punjenja

Tehnologija brzog punjenja omogućuje nam da napunimo uređaje u kratkom vremenskom razdoblju. Kada kupujete brze punjače, ne zaboravite pogledati one s istim protokolom brzog punjenja kao i vaš pametni telefoni.

Većina uređaja koristi protokole USB Power Delivery ili Quick Charge. USB PD se može koristiti sa svim USB uređajima. Quick Charge je razvio Qualcomm i nudi veću snagu kompatibilnim uređajima te je brži od uobičajenih USB punjača.

Samsung telefoni podržavaju 2 protokola brzog punjenja: Adaptive Fast Charging i Super-Fast Charging. Punjači koji su opremljeni protokolima Quick Charge i Power Delivery kompatibilni su sa svim vrstama Samsung uređaja.

Apple iPhone 8 i noviji modeli podržavaju ekstra brzo punjenje Power Delivery do izlazne snage od 18 W i mogu se napuniti do 50% u 30 minuta.

Brzi punjači za mobitele>

Što treba uzeti u obzir

Prilikom odabira savršenog punjača treba uzeti u obzir još nekoliko stvari:

Kako odabrati pravi punjač za mobitel - USB PD i Quick Charge Kako odabrati pravi punjač za mobitel - USB PD i Quick Charge

Podrška za USB PD i Quick Charge pokriva većinu telefona.

Također možete pronaći punjače koji se odnose na GaN (galijev nitrid) tehnologiju punjenja. To je sve popularniji tip, ali daleko od neophodnog materijala koji pomaže punjačima da rade učinkovitije i hladnije dok im omogućuje da budu kompaktniji. Lijepo je to imati, posebno za adaptere veće snage.

Ako se mučite s pronalaženjem točnih informacija ili samo želite pokriti što više baza, odaberite punjač koji podržava i USB Power Delivery PPS i Quick Charge. Ti će standardi osigurati da ste pokriveni za veliku većinu uređaja, starih i novih. Ako se odlučite za model od 60 W ili veći, pokrit ćete sve, od telefona do prijenosnih računala.

Punjači proizvođača i glavni brendovi trećih strana, kao što su Hoco i Ldnio, najvjerojatnije će ispravno implementirati standarde punjenja, sigurnosne značajke i pravilno rukovanje napajanjem više uređaja.

Kako odabrati pravi punjač za mobitel - Tip C Kako odabrati pravi punjač za mobitel - Tip C

USB-C može puniti sve, od slušalica do prijenosnih računala visokih performansi.

Općenito govoreći, pametni telefoni kreću se od 18-150 W, dok tableti idu do 45 W. Najnovija prijenosna računala mogu čak ponuditi punjenje od 240 W preko USB-C kabela. Konačno, manji gadgeti poput slušalica obično se zadovolje osnovnim punjenjem od 10 W.

Drugi je standard punjenja potreban za postizanje ove razine snage. Ovo je teži dio, budući da uređaji često podržavaju više standarda koji nude različite mogućnosti napajanja - osobito kineski pametni telefoni sa super brzim punjenjem koji koriste standarde za pružanje vrlo visokih razina energije.

Kako odabrati sušilicu za rublje - protokol i energija Kako odabrati sušilicu za rublje - protokol i energija

Za brzo punjenje potreban je utikač s odgovarajućim protokolom i količinom energije.

Općenito, postoje tri kategorije u koje se uklapa svaki standard punjenja pametnog telefona:

  • USB Power Delivery (USB PD) najčešći je USB-C standard punjenja za telefone, prijenosna računala i još mnogo toga. USB PD dolazi u nekoliko verzija, ali glavna stvar koju treba imati na umu je zahtijeva li vaš telefon napredni USB PD 3.0 protokol.
  • Originalni punjači-standardi punjenja koriste se za postizanje većih brzina od USB PD-a. Podrška je često ograničena na vlastite proizvode i utičnice tvrtke, tako da ćete rijetko pronaći podršku u utikačima i čvorištima trećih strana. 
  • Neki standardi prije USB-C još uvijek postoje na tržištu, osobito u gadgetima manje snage i starijim telefonima. Oni se postupno povlače s tržišta, ali se još uvijek povremeno koriste kao zamjenski protokol za moderne gadgete, uključujući Apple i Samsung pametne telefone.

Čarobna formula za ispravno brzo punjenje vašeg pametnog telefona ili USB-C prijenosnog računala je kupnja utikača koji podržava traženi standard punjenja, a istovremeno osigurava dovoljno energije za uređaj.

Često postavljena pitanja:


Hoću li "spaliti" svoj telefon od 20 W ako ga priključim na punjač od 30 W?

Ne! Pametni telefoni će uzeti samo onoliko energije koliko mogu koristiti iz punjača od 30 W. Vaš telefon od 20 W neće spržiti punjač od 30 W.

Hoće li se moj telefon od 20 W puniti brže ako je priključen na punjač od 30 W?

Mobitel od 20 W punit će se istom brzinom s punjačem od 30 W kao i s punjačem od 20 W. Uređaj troši do one snage koju može primiti. Telefon od 20 W može primiti do 20 W, koliko bi mu bilo potrebno dok je priključen na punjač od 30 W.

Je li punjač od 20 W isto što i brzi punjač od 20 W?

Oni nude dvije različite brzine punjenja. Priključivanje telefona od 20 W na punjač od 20 W će dobro napuniti telefon. Priključivanje telefona od 20 W na brzi punjač od 20 W punit će telefon mnogo brže.

Utječe li brzo punjenje negativno na trajanje baterije?

Nema brige oko brzih punjača i značajke brzog punjenja koja je zabrinjavajuća u pogledu trajanja baterije.

Punjači i kablovi>