Kako odabrati pravu veličinu televizora?

Kako odabrati pravu veličinu televizora?

Kako odabrati pravu veličinu televizora?

Ako ste se odlučili za kupovinu novog televizora, naišli ste na pravo mjesto. Pomoći ćemo Vam odabrati najbolju veličinu televizora ovisno o Vašim potrebama i budžetu.

Zahvaljujući novim tehnologijama uz koje današnji TV uređaji imaju puno veću rezoluciju nego njihovi predci, kvaliteta će biti izvrsna čak i kod onih najvećih ekrana. Upravo ta gustoća piksela omogućava kupnju većeg televizora te veće udaljenosti gledanja. Preporučenu udaljenost gledanja za Vaš TV uređaj možemo odrediti putem sljedećih faktora:

  • Veličina TV uređaja
  • Rezolucija ekrana
  • Dužina postolja na kojem će televizor stajati
Veličina TV uređaja Veličina TV uređaja

Veličina TV uređaja

Vjerojatno najbitniji faktor o kojem ovisi preporučena udaljenost gledanja te najčešće postavljeno pitanje pri kupnji televizora jesu dimenzije. One se najčešće predočavaju putem udaljenosti iz jednog kuta do drugog, u inčima ili centimetrima.

Veličina televizora diže cijenu samog uređaja, međutim veće nije uvijek bolje. Na raspolaganju većinom stoje veličine manjih od 32 inča, pa do onih velikih od 65 inča. S obzirom na to da ljudske oči vide kut od 130 stupnjeva, od kojih je u fokusu tek 40-ak stupnjeva.

U idealnom slučaju, televizor bi trebao biti postavljen paralelno s vašim očima, s manjim kutom od 40 stupnjeva lijevo ili desno. Izdvojili smo neke standarde o preporučenoj udaljenosti s obzirom na dijagonalu televizora:

 

Rezolucija ekrana

Od početaka uređaja sa ekranom, pa tako i televizora, poseban oprez je bio usmjeren prema blizini gledanja istoga. U principu je to istina, međutim situacija se znatno poboljšala s obzirom na prošlost.

Rezolucija većine novih TV uređaja je 4K, a to znači da sa iste udaljenosti je 4 puta manje štetnije prema očima nego onaj uređaj sa ekranom rezolucije od 1080p. Osim manje štetnosti, veće rezolucije osiguravaju i najbolju kvalitetu sadržaja te pružaju bolje iskustvo.

Naravno, televizori veće rezolucije su i skuplji, a kako bi si osigurali najbolju opciju potražite televizore velike rezolucije u Digitrend.ba po niskim cijenama.

 

Rezolucija ekrana Rezolucija ekrana
Dužina postolja na kojem će televizor stajati Dužina postolja na kojem će televizor stajati

Dužina postolja na kojem će televizor stajati

Naravno, u slučaju da imate komodu na koju ste planirali staviti Vaš novi televizor morate obratiti pažnju na dužinu istoga. Važno je dobro provjeriti dimenzije te se osigurati o mogućnostima.

Također, ako niste sigurni dodatno možete provjeriti sam izgled te veličinu pomoću malog trika odnosno velikog komada papira koji je izrezan na točne dimenzije željenog televizora.

Ako željeni televizor ne stane na komodu, bez brige, postoje i druge solucije, jedna od najpopularnijih jesu nosači za TV uređaje. Naravno, nosače trebate ugraditi u zid te dodatno osigurati televizor kako bi sve bilo pravilno postavljeno.

Za to bi Vam mogao pomoći dodatan par ruku, a prije samog postavljanja bilo bi poželjno obratiti dodatnu pažnju na varijaciju nosača jer svaki nosač nije kompatibilan za svaki TV uređaj.

 

Što se tiče samog omjera cijene i kvalitete televizora, postoji mnoštvo brendova koji to nude. Neki od brendova koji će osigurati najbolju kvalitetu slike su LG, Xiaomi, Philips, Sony, Vivax, Samsung televizori. Istina je da nisu jeftini, ali prilikom kupnje novog TV uređaja radite dugogodišnju investiciju.

S obzirom na to da se televizor kupuje tek svakih par godina, a nekad i rjeđe, važno je paziti na kvalitetu. Srećom, u današnje vrijeme često se održavaju akcije za televizore u Digitrend online trgovini (Zaprati nas na Instagramu i pretplati se na naš newsletter kako bi prvi saznao za najbolje akcije), a kupnja televizora na rate je također velika olakšica s obzirom na cijenu.

Pogledaj ponudu televizora>