Kako odabrati sušilicu za rublje?

Kako odabrati sušilicu za rublje?

Kako odabrati sušilicu za rublje?

Sušilica je nešto što treba svakom užurbanom modernom kućanstvu jer je s njom mnogo brže i lakše osušiti rublje, posebno zimi. Zaboravite čekanje sunčanog dana, bacite svoju odjeću u bilo koje vrijeme da se lijepo osuši dok obavljate druge poslove po kući! Što bi moglo biti prikladnije?

Sušilica u vašem domu oslobađa više vremena za stvari koje volite, a današnje sušilice opremljene su tehnologijom koja još brže obavlja posao. S dostupnim pametnim značajkama kao što su senzori za sušenje i programi ciklusa, više nikada nećete morati brinuti o tome hoće li se odjeća skupiti ili obojati!

Zbog velikog izbora sušilica veša od vodećih svjetskih marki i uz toliko dostupnih opcija može biti teško odabrati pravi model - zato smo izradili ovaj koristan i informativan vodič za kupnju sušilica kako bismo vam pomogli odabrati pravi model.

Vrste sušilica

Kupnja savršene sušilice počinje odabirom najbolje vrste za vaše kućanstvo. Trebate pristupačnu sušilicu s ventilacijom? Energetski učinkovita sušilica s toplinskom pumpom? Ili vam možda treba kondenzacijska sušilica za prostor s minimalnom ventilacijom? Kako biste odabrali pravu opciju za svoje potrebe, u nastavku pogledajte više o različitim vrstama sušilica.

Sušilice rublja>

Kondenzacijske sušilice Kondenzacijske sušilice

Kondenzacijske sušilice

Kondenzacijske sušilice savršene su za domove i male stanove, pogotovo ako nemate na raspolaganju veliki dobro prozračeni prostor za pranje rublja jer one ne moraju ispuštati vlagu u zrak da osuše vašu odjeću.

Umjesto toga, kondenzacijske sušilice izvlače vlagu iz vaše mokre odjeće i skupljaju je u kondenzacijsku posudu, koju je potrebno isprazniti nakon što se napuni. Većina kondenzacijskih sušilica ima lampicu koja signalizira da je rezervoar pun. Rezervoar se lako izvlači i kada se napuni može se jednostavno isprazniti u sudoperu ili bilo kojem drugom kanalizacijskom otvoru.  

Kondenzacijske sušilice mogu generirati toplinu jer nemaju ventilaciju i obično nisu energetski najučinkovitija opcija za koju se možete odlučiti, iako ćete vidjeti da su u rangu s većinom ventilacijskih sušilica.

Zbog dodatne topline koju mogu generirati, kondenzacijske sušilice mogu biti malo teže za vašu odjeću od sušilica s toplinskom pumpom, stoga je dobro potražiti modele sa senzorima topline kako biste spriječili pretjerano sušenje odjeće.

Kondenzacijske sušilice>

Sušilice s toplinskom pumpom

Sušilice s toplinskom pumpom obično su energetski najučinkovitije vrste sušilica koje možete kupiti - također su izvrsne za manje praonice i stanove jer ne zahtijevaju ventilaciju.

Ove sušilice s toplinskom pumpom rade na sličan način kao kondenzacijske sušilice. Propuštaju vrući zrak preko vaše odjeće i skupljaju vlagu u kondenzatoru, a zatim se zrak reciklira kako bi nastavio sušiti odjeću.

Također sušilice s toplinskom pumpom rade na mnogo nižim temperaturama od tipičnih kondenzacijskih sušilica, tako da su daleko nježnije prema vašoj odjeći, ali imaju i duže vrijeme rada.

Sušilice s toplinskom pumpom>

Sušilice s toplinskom pumpom Sušilice s toplinskom pumpom
Ventilacijske sušilice Ventilacijske sušilice

Ventilacijske sušilice

Sušilice s ventilacijom su sušilice koje su vam vjerojatno najbolje poznate jer su stariji tip uređaja. Suše vašu mokru odjeću puhanjem vrućeg zraka na nju i isparavanjem vode s nje.

Vrući zrak iz sušilice zatim se izbacuje u zrak izvan sušilice kroz ventilacijske kanale. Obično ih je potrebno postaviti u dobro prozračenu prostoriju jer izbacuju vlagu koja može uzrokovati nakupljanje plijesni u zatvorenim prostorima.

Sušilice s ventilacijom obično su najpovoljnija opcija za kupce i one će sušiti vašu odjeću brzo i ekonomično, međutim obično su manje energetski učinkovite od sušilica s toplinskom pumpom i nisu najbolja opcija za odjeću ili tkanine koje se mogu skupiti.

Ventilacijske sušilice>

 

Što treba uzeti u obzir

Prilikom odabira savršene sušilice treba uzeti u obzir još nekoliko stvari:

Veličina sušilice Veličina sušilice

Veličina

Važno je razmotriti hoće li se sušilica udobno smjestiti u prostor za pranje rublja, posebno ako je planirate smjestiti u manji ormar za rublje ili je postaviti na perilicu rublja.

Prije nego što kupite sušilicu, provjerite jeste li pažljivo izmjerili svoj prostor - morat ćete ostaviti prostora za otvaranje vrata i razmislite o ventilaciji i svim kabelima ili priključcima koji bi mogli biti priključeni na vašu sušilicu.

Također jedna od bitnih stavki je da provjerite u kojem smjeru se otvaraju vrata na sušilici, neki proizvođači ostavljaju mogućnost promjene smjera otvaranja vrata, uz par jednostavnih koraka.

Kapacitet sušilice Kapacitet sušilice

Kapacitet

Također ćete morati razmisliti o stvarnom kapacitetu vaše sušilice. Koliko ćete kilograma moći staviti na sušenje?

Bubnjevi većeg kapaciteta omogućit će vam više pranja, ali također zahtijevaju više energije za rad - stoga je važno nabaviti sušilicu koja nije veća nego što trebate!

Kapacitet sušilice rublja odnosi se na suhu težinu rublja. Odnosno, težinu prije nego što odjeću stavimo u perilicu ili nakon što je izvadimo iz sušilice (nakon što se osuši).

Općenito, za 1-2 osobe trebat će vam sušilica od 4-6,5 kg, za 3-4 osobe sušilica od 7 kg-8,5 kg, a za kućanstva s 5+ osoba trebat će vam sušilica kapaciteta 9 kg ili više.

Energetska učinkovitost sušilice Energetska učinkovitost sušilice

Energetska učinkovitost

Sušilice za rublje mogu biti veliki potrošači energije u usporedbi s drugim uređajima, stoga je pri odabiru važno uzeti u obzir energetsku učinkovitost.

Sušilice s višim ocjenama energetske učinkovitosti bolje su za okoliš i vaš kućni budžet, ali mogu biti skuplje u trenutku kupnje.

Sušilice s toplinskom pumpom mogu koštati više i obično im treba više vremena za sušenje tereta, ali vjerojatno ćete s vremenom uštedjeti mnogo novca na računima za struju.

Ako želite maksimalizirati energetsku učinkovitost i minimizirati troškove električne energije, razmislite o traženju sušilice s dostupnom opcijom odgode vremena kako biste mogli postaviti svoju sušilicu da radi tijekom sati izvan najvećeg opterećenja.

Vremena učitavanja i ciklusni programi

Različite sušilice će sušiti različitim brzinama. Varijable poput vrste sušilica koje odaberete, kapaciteta bubnja, količine koju punite i materijala koje sušite utjecat će na vrijeme sušenja. Ako trebate sušilice koje će brzo završiti sušenje, potražite posebne značajke poput sušilica s brzim ciklusima sušenja.

Koju vrstu sušenja trebate redovito obavljati? Sušilice dolaze s različitim programima sušenja i značajkama. Neke sušilice, na primjer, mogu imati cikluse koji su idealni za sprječavanje gužvanja ili za pranje osjetljivog rublja, dok druge mogu imati opcije poput parnih ciklusa ili ekoloških ciklusa koji vam pomažu uštedjeti na računu za energiju.

Vremena učitavanja i ciklusni programi Vremena učitavanja i ciklusni programi

 

Često postavljena pitanja

Koja je vrsta sušilice najbolja?

Najbolja vrsta sušilice za vas ovisi o prostoru za pranje rublja i potrebama vašeg kućanstva. Ako je ventilacija u vašem domu ograničena, preporučujemo da odaberete kondenzacijsku sušilicu ili sušilicu s toplinskom pumpom umjesto sušilice s ventilacijom. Ako vam je cijena primarna briga, sušilica s ventilacijom izvrstan je isplativ izbor. Međutim, ako želite uštedjeti na računima za energiju ili imate odjeću od osjetljivije tkanine, predlažemo da sušilica s toplinskom pumpom bude vaš izbor broj jedan.

Skupljaju li sušilice odjeću?

Sušilica može uzrokovati skupljanje jer koristi toplinu za sušenje vaše odjeće. Ako želite izbjeći skupljanje određenih tkanina, potražite sušilice koje suše na nižim temperaturama poput sušilica s toplinskom pumpom ili sušilica rublja s posebnim programima ciklusa koji odgovaraju različitim vrstama tkanina.

Jesu li sušilice rublja sigurne?

Sušilice su pažljivo ispitane kako bi se osiguralo da ne predstavljaju prijetnju vašoj sigurnosti, ali mogu predstavljati opasnost ako ne slijedite upute proizvođača. Kada birate sušilicu, pobrinite se da odvojite vrijeme kako biste pravilno razmislili o ventilaciji i pobrinite se da ih postavite na mjesto gdje ih djeca i kućni ljubimci ne mogu dohvatiti. Također je važno držati ih podalje od zapaljivih predmeta.

Kako izračunati cijenu potrošnje električne energije za sušilicu za rublje?

Kako biste odredili koliki bi bili procijenjeni troškovi za sušilicu s njenom snagom, upotrijebite ove korake za izračun. Ako već znate snagu (kWh) i želite izračunati utrošenu energiju i cijenu po satu električnog sušenja, koristite ove korake:

Pomnožite snagu koja je deklarirana na sušilici, u kWh, s cijenom po kilovat satu električne energije u vašem području. Dobit ćete prosječnu potrošnju sušilice za jedan sat rada sušilice.

Jesu li sušilice skupe za kupnju i rad?

Sušilica može znatno varirati u cijeni, od samo nekoliko stotina konvertibilnih maraka do nekoliko tisuća. Početna cijena vaše sušilice ovisit će o nekoliko čimbenika kao što su vrsta, marka, kapacitet i značajke vaše sušilice.

Sušilice s ventilacijom obično su najjeftinija vrsta sušilice za kupnju, dok su sušilice s toplinskom pumpom obično najskuplje. Sušilica većeg kapaciteta koštat će vas više od male sušilice. Rad sušilice rublja povećat će vam račun za struju, ali ne mora biti skup.

Više ocjene energetske učinkovitosti obično predstavljaju niži trošak po opterećenju. Kako biste uštedjeli na tekućim troškovima, dobra je ideja koristiti postavke odgode programiranja vaše sušilice kako biste iskoristili sate izvan najvećeg opterećenja i uštedjeli na računu za struju. Neke sušilice također dolaze s ekološkim postavkama koje vam mogu pomoći da uštedite na troškovima rada sušilice.

Brzo osušite svoju odjeću s odličnim cijenama iz širokog asortimanom sušilica najboljih svjetskih brendova u Digitrend trgovinama i online trgovini.

Sušilice rublja>