Samsung telefon s trostrukom kamerom koja se okreće i za selfije

Samsung telefon s trostrukom kamerom koja se okreće i za selfije

Dok čekate da se Galaxy Note 10 pojavi u prodaji, možda ćete htjeti provjeriti Samsungov najnoviji telefon. Naime jučer je južnokorejski gigant lansirao uređaj s tri kamere na stražnjoj strani i tri na prednjoj strani, ali ne u isto vrijeme. Kamera s trostrukim objektivom na Galaxyju A80 gleda prema natrag za standardne fotografije. Ali kada trebate selfije, modul kamere se pomiče prema gore i okreće naprijed.

Selfie kamere postale su zanimljiv dizajnerski izazov za proizvođače pametnih telefona u posljednjih nekoliko godina iz dva glavna razloga. Prvo: ne možete imati telefon bez kamere za selfie. Drugo: Selfie kamere uništavaju dizajn cijelog zaslona. Bilo da se radi o udubljenjima ili zaslonima s rupama, selfie kamera uvijek presijeca zaslon.

Alternativa je stvaranje telefona s pop-up kamerama, kliznim stražnjim stranama, telefonima s dvostrukim zaslonom ili telefonom sa samo jednim modulom kamere koji može rotirati prema naprijed za selfije. To je zato što je savršen dizajn pametnog telefona trenutno samo u fazama koncepta: Postavljanje kamere za selfie ispod zaslona.

No vratimo se na kliznu i rotirajuću kameru kod Galaxy A80, ovdje imate dva potencijalna problema koji stvaraju dosta muke razvojnim inženjerima. Ne samo da se dio telefona pomiče prema gore i dolje, već u središtu ima relativno veliku komponentu koja se okreće između prednje i stražnje strane uređaja.

Međutim, toliko stvari može poći po zlu s bilo kojim mehanizmom, što bi moglo u potpunosti uništiti funkcionalnost ovog telefona. Da ne spominjem da vam je teško zadržati integritet telefona s kućištem prilikom ugrađivanja klizne kamere, a također postoji mogućnost i nakupljanje prašine i prljavštine unutar klizača fotoaparata.

 

 

Što se tiče hardverskih performansi i same izrade telefona, Galaxy A80 nudi odličan, veliki zaslon koji ima samo maleni rub na dnu zaslona. To je 6,7-inčni Super AMOLED zaslon “New Infinity” s Full HD rezolucijom i ugrađenim senzorom otiska prsta. Kada je riječ o performansama, ovaj telefon srednje klase ima podosta snage u sebi: Qualcomm Snapdragon 730 octa-core čip, 8GB RAM-a, 128 GB prostora za pohranu, 3.700 mAh baterija s 25W brzim punjenjem i Android 9.0.

Što se tiče rotirajuće kamere, Samsung je uključio 48-megapikselnu primarnu kameru (f2.0), ultra široku kameru od 8 megapiksela (f2.2) i 3D senzor dubine.

Napravljen za ono što Samsung naziva “Era of Live”, Galaxy A80 bit će dostupan u trgovinama već ovog mjeseca na odabranim tržištima, s početnom cijenom od oko 649 eura, što je prilično velika cijena za telefon srednje klase. Priča se da će Samsung uskoro lansirati i varijantu telefona A90 koji će sadržavati Galaxy Note 10-specifikacije, a to uključuje najjači CPU, 5G podršku i 45W punjenje baterije.