Usporedba iPhone X i iPhone 8 plus

Usporedba iPhone X i iPhone 8 plus

Prošle godine se prvi put dogodilo da Apple nije samo predstavio novi iPhone u dvije različite veličine, već je predstavio i dva potpuno različita modela iPhone-a.

iPhone 8 i iPhone 8 Plus nastavljaju tradiciju iPhone-a 6 i 7, kao i modela Plus, uključujući popularne i sada klasične iPhone karakteristike poput Retina displeja i home tipke. Drugi model koji je Apple pokrenuo bio je spektakularni iPhone X u kojem su se mnoge stvari promjenile.

 

Veličina

iPhone 8 Plus je veći od iPhonea X. Međutim, ako se mjeri dijagonalno, iPhone X ima veći ekran.

iPhone 8 Plus ima 5,5-inčni ekran, koji je na tradicionalni način iPhone-a okružen je okvirima (granice između ekrana i okvira telefona) koji na vrhu imaju prednju kameru i tipku Home na dnu.

iPhone X ima ekran veličine 5,8 inča koji ide od ivice do ivice: nema okvira, a štoviše - nema tipke Home. Jedino što ometa zaslon je linija na vrhu koja skriva TrueDepth sistem kamere.

iPhone X je najelegantniji mobitel na tržištu trenutno po svojoj veličini i prikazu. IPhone 8 Plus je odličan izbor ako više volite mobitele većih ekrana ili vam se jednostavno sviđa klasični Appleov dizajn sa svojim okvirima.

 

Super Retina ili Retina

iPhone 8 Plus ima LCD Retina displej, koji vam je možda poznat od ranijih modela iPhonea. Retina displej je pojam koji je Apple razvio i odnosi se na ekran koji ima tako visoku rezoluciju i gustoću piksela da osoba ne može razabrati pojedinačne piksele na pravilnoj udaljenosti gledanja.

iPhone X koristi potpuno novu tehnologiju prikaza, sa zadivljujućim OLED ekranom koji se proteže od ruba do ruba. OLED pruža daleko bolji kontrast od bilo kojeg drugog ekrana, a podržava i HDR video. Gustoća piksela OLED displeja je toliko visoka da naziv Retina nije dovoljnan - Apple novi ekran naziva „Super Retina“.

Kada se uspoređuju ekrani od iPhone 8 Plus i iPhone X jedan pored drugog, iPhone X postaje jasan pobjednik. Boje su mu bogate, tekst izgleda oštro, a crna toliko crna da je zaista očaravajuća.

 

Performanse

Razlike unutar iPhone-a nisu tako uočljive. Oboje imaju isti 64-bitni Apple A11 Bionic procesor. Između ostalog, moćan procesor omogućuje mobitelima da bez problema pokreću AR tehnologiju.

Prema Appleu, trenutni procesor je 75% brži od onog na ranijim modelima. U to je lako vjerovati, jer iPhone X i iPhone 8 Plus rade neprimjetno i brzo kao munja.

Ako su dobre performanse sve što želite od svog telefona i ne brinu vas toliko novi dodaci i funkcije, trebali biste odabrati iPhone 8 Plus.

 

Baterija

Ako vam je trajanje baterije prioritet broj jedan, baterija iPhonea 8 Plus je malo veća, pa vam daje malo više vremena za gledanje video zapisa i surfanje internetom.

Oba telefona se mogu puniti bežično, što je značajan bonus. Oba uređaja podržavaju i brzo punjenje.

- iPhone 8 Plus: Do 21 sat razgovora, 13 sati korištenja interneta, 14 sati gledanja videa, 60 sati reprodukcije zvuka

- iPhone X: Do 21 sat razgovora, 12 sati korištenja interneta, 13 sati gledanja videa, 60 sati reprodukcije zvuka

 

Zadnja kamera

iPhone 8 Plus ima napredniju zadnju kameru od iPhone 8, ali iPhone X ima istu prednju kameru sa dvostrukim objektivima kao i iPhone 8 Plus. Mogućnosti kamere i videa su vrlo slične.

Mala razlika između zadnjih kamera je to što iPhone X koristi dvostruku optičku stabilizaciju slike, što znači da funkcionira za obe stražnje leće, dok iPhone 8 Plus ima samo optičku stabilizaciju slike.

 

Prednja kamera

iPhone 8 Plus ima poboljšanu verziju tradicionalne FaceTime kamere s kojom ste možda upoznati sa prethodnih iPhonea. Fotografije su od 7 megapiksela, a video 1080p.

TrueDepth kamera iPhonea X pruža sve gore navedene funkcije i još mnogo toga. Budući da je iPhone X otključan pomoću Face ID-a koji prepoznaje lice korisnika, TrueDepth kamera ima posebne senzore za osiguranje prepoznavanja lica. Nekoliko primjera toga su infracrvena kamera koja vas vidi u mraku, senzor blizine i još dodataka koji pomažu u izradi 3D mape vašeg lica kako bi bili sigurni da ste to vi - ne samo vaša fotografija.

TrueDepth tehnologija se nalazi u maloj liniji na vrhu ekrana iPhonea X i pruža izvanredne karakteristike i za snimanje selfija. Podržava fotografije portretnog moda i portretno osvjetljenje.

Svoj iPhone po najboljoj cijeni, možete nabaviti u web trgovini https://digitrend.ba

https://digitrend.ba/mobiteli-satovi/pametni-telefoni/iphone.html

 

Usporedba iPhone X i iPhone 8 plus