Kako odabrati pametni telefon?

Kako odabrati pametni telefon?

Kako odabrati pametni telefon?

Odabir najboljeg mobitela za sebe može biti težak i zbunjujući. Evo opsežnog vodiča za kupnju mobilnog telefona o tome kako odabrati pravi pametni telefon za sebe.

Većina ljudi kupuje novi pametni telefon svake godine ili svake 2 godine. To je zato što značajke i specifikacije starog pametnog telefona s vremenom zastarevaju i postoje bolje opcije.

Ako ne poznajete najnovije trendove, mogli biste pogriješiti i specifikacije vašeg novog mobitela možda neće biti na razini vaših potreba.

Dakle, umjesto da se kasnije kajete, morate razumjeti koje su vam specifikacije pružene u novom pametnom telefonu prije nego što ga kupite. Postoje mnoge specifikacije kao što su procesor, razlučivost kamere, RAM, interna pohrana, veličina zaslona itd. koje morate znati prije nego što se odlučite za marku i model po svom izboru. Nije lako odabrati mobitel koji vam najviše odgovara jer modela ima bezbroj ako se uzmu u obzir i kineski proizvođači.

Specifikacije koje treba razumjeti prije kupnje pametnog telefona:

1. Procesor (CPU) 1. Procesor (CPU)

1. Procesor (CPU)

CPU je okosnica performansi pametnog telefona. Trebao bi biti dovoljno brz da vašem telefonu omogući brz rad.

Postoje četverojezgreni, šestojezgreni pa čak i osmojezgreni procesori. Quad znači 4, hexa znači 6 dok octa znači 8 jezgri (procesora) u jednom procesoru! Ali ono što je također važnije je brzina takta, CPU arhitektura, tvrtka i model procesora. Za npr. šestojezgreni procesor dobre tvrtke kao što je Apple bit će puno brži i boljeg učinka nego osmojezgreni procesor male tvrtke. U 2022., Appleov A16 Bionic i MediaTek Dimensity 9000 smatraju se najbržim procesorima.

2. Zaslon

LCD (Liquid Crystal Display) zasloni sastoje se od matrice tekućih kristala. Tekući kristali sami ne emitiraju svjetlo i ovise o nekom obliku pozadinskog osvjetljenja za osvjetljavanje cijelog zaslona. Zbog toga LCD zasloni mogu biti vrlo vidljivi na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

OLED i AMOLED koriste 'organske' LED diode koje emitiraju svjetlost i u većini slučajeva uklanjaju potrebu za pozadinskim osvjetljenjem LCD zaslona, što rezultira potencijalno tanjim panelom. Pruža manje isprane 'crne' boje s boljim omjerom kontrasta i dobro je vidljiv u uvjetima slabog osvjetljenja.

Nit ili kandela po kvadratnom metru u međunarodnom sustavu (cd/m²) mjerna je jedinica luminancije, tj. intenziteta emitirane svjetlosti. U slučaju zaslona pametnih telefona i monitora općenito, takva vrijednost definira koliko je zaslon svijetao - što je vrijednost veća, to je intenzivnije svjetlo koje emitira zaslon.

Popularizirani 2019. i 2020. od strane vrhunskih, pa čak i nekih pametnih telefona srednje klase, pojmovi "120 Hz", "90 Hz" i drugi sa sličnim mjerenjem u Hertzima predstavljaju brzinu osvježavanja ploče, bilo LCD ili OLED. Što je vrijednost veća, to se više sličica u sekundi prikazuje na zaslonu.

2. Zaslon 2. Zaslon
3. Kamera 3. Kamera

3. Kamera

Imajte na umu da megapikseli (MP) nisu jedina stvar koju morate provjeriti kod fotoaparata. To je samo jedan od aspekata da kamera bude dobra. Više megapiksela povećat će veličinu pohrane i rezoluciju vaših slika i videozapisa. 

Dnas su telefoni s tri i četiri kamere postali standard, čak i na pametnim telefonima sredneg ranga. Ali što sve te kamere rade? Pa, danas je općenito dostupno više vrsta kamera, a ovo su neke: naime standardna/glavna kamera, ultraširoka kamera, telefoto ili periskopska kamera sa zumom, makro kamera, jednobojna kamera i senzor dubine ili 3D ToF senzor.

Još niste sigurni koliko kamera trebate? Pa se onda zapitajte kakve fotografije planirate snimiti. Volite vani ili putujete u razne gradove? Onda biste možda trebali nabaviti telefon s ultraširokom kamerom za snimanje tih prekrasnih pogleda i visokih nebodera. Idete na safari ili često gledate dječje sportske igre? Za to vam kamera sa zumom može pomoći da se približite akciji bez fizičke potrebe da budete bliže.

Želite ultraširoku perspektivu, ali vam se također sviđa ideja o dobrom zumiranju? Zatim nabavite telefon s ultraširokim i zum objektivima, iako su uređaji s obje opcije većinom high-end modeli. Neki od istaknutijih primjera u tom pogledu uključuju iPhone 14 Pro, Samsung Galaxy S21 FE i drugi.

4. Memorija

Memorija telefona (obično navedena u gigabajtima ili GB) mjera je koliko datoteka (fotografija, videozapisa, aplikacija) može pohraniti u bilo kojem trenutku. Prostor za pohranu snažno utječe na cijenu pametnog telefona, pa razmislite koliko će vam vjerojatno biti potrebno prije nego što se odlučite za model telefona.

  • Procjenjuje se da 16 GB sadrži oko 10 000 slika ili 4 000 pjesama -- ali imajte na umu da pohrana vašeg telefona također mora primiti sve vaše preuzete aplikacije.
  • Neki Android telefoni (ali ne svi) podržavaju proširenje pohrane uz kupnju microSD kartice. iPhone uređaji ne podržavaju proširenje pohrane karticama.
  • Jednostavno, ali ne baš jeftino rješenje za proširenje memorije na svim pametnim telefonima je pohrana u oblaku, sve više proizvođača ima vlastite usluge u oblaku za koje se plaća mjesečna pretplata ovisno o veličini prostora koji se iznajmljuje.
4. Memorija 4. Memorija
5. Operacijski sustav 5. Operacijski sustav

5. Operacijski sustav

Ako već posjedujete tablet ili računalo, iskusit ćete najbolju razinu integracije s njegovim uslugama i softverom ako nabavite telefon s odgovarajućom podrškom za razvojne programere (na primjer, Apple računala i iPad često su međusobno kompatibilni s iPhone aplikacijama).

Unatoč tome, imajte na umu da se bilo koji telefon može spojiti i raditi s gotovo svim operativnim sustavima računala.

Ako ste veliki korisnik MS Officea ili Googlea, imat ćete najbolju integraciju i podršku koristeći Android telefon (iako imajte na umu da i Microsoft i Google proizvode svoje najpopularnije aplikacije i za konkurentski operativni sustav).

6. Baterija 6. Baterija

6. Baterija

Tehnologija baterije stalno se poboljšava tako da noviji telefoni obično imaju dulje trajanje baterije, no vaše navike korištenja su ono što zapravo diktira koliko dugo baterija traje.

Razgovaranje telefonom, igranje igrica i korištenje telefona izvan dometa WiFi mreže brže će isprazniti bateriju.

  • Prosječno trajanje baterije pametnog telefona može varirati od 8 do 18 sati.
  • Neki noviji Android telefoni koriste tehnologiju brzog punjenja kako bi brže napunili svoje velike baterije. Proizvođači tvrde da telefoni s brzim punjenjem mogu postići 50% punjenja za oko 30 minuta.
7. Cijena 7. Cijena

7. Cijena

Glavna odluka koju morate donijeti je koliko ste spremni izdvojiti za svoj novi telefon. Morate znati u kojem rasponu želite da bude cijena vašeg novog uređaja.

Često cijena uređaja može ograničiti korisnike da kupe željene uređaje. Možete povećati svoj proračun ako koristite mogućnost plaćanja na rate.

Digitrend nudi online mogućnost kupovine mobitela na rate do 24 mjeseca. Što vam omogućuje da odaberete bolji uređaj.