Koji wifi ruter odabrati?

Koji wifi ruter odabrati?

Koji router odabrati? Koji za stan, koji za kuću, a koji za igrice?

U teoriji, bilo koji ruter će vam omogućiti pristup Internetu. Ali nije svaki prikladan za igranje i video streaming. Štoviše, neće svaki pokriti cijelu površinu kuće bežičnom mrežom. Dakle, kako odabrati ruter za igranje? Koji će biti najbolji za dom, a koji za ured? Saznajte u našem vodiču.

 

Zašto mi uopće treba ruter?

 

Posljednje godine donijele su pravu revoluciju na internetu. Raširen pristup globalnoj mreži promijenio je lice Interneta, čineći ga glavnim medijem kućne multimedije. Zamislite samo – zahvaljujući Internetu, filmovi se reproduciraju izravno sa servisa za strujanje. Isto je i s glazbom. Fotografije i snimke s pametnih telefona smještaju se u oblak, zahvaljujući čemu im u svakom trenutku možete pristupiti na mnogim uređajima.

 

Iz tog su razloga moderni domovi puni uređaja koji vam omogućuju spajanje na internet. Najčešće je to računalo ili prijenosno računalo, printer i pametni telefon. No, nitko nije iznenađen Smart TV-om ili Android TV-om koji također koriste mrežu za podršku, primjerice, Netflix aplikacija ili web preglednika.

 

No opseg mogućnosti usmjerivača ne završava s internetskom vezom. Uostalom, mnoge kuće imaju Smart Home instalacije s IP kamerama, senzorima pokreta, Smart Plug utičnicama, pametnim žaruljama itd., kojima je potrebna veza s mrežom. Ovi uređaji se mogu pronaći u kategoriji - Pametna kuća.

 

Ruter im osigurava potrebnu povezivost, a prostor ispunjava Wi-Fi signalom i stvara komunikacijske kanale.

 

S ruterom se također možete odreći kabela za spajanje računala na pisač (ako podržava bežična sučelja). Kućna Wi-Fi mreža također vam omogućuje spremanje LTE podataka na vaš pametni telefon i korištenje interneta na više uređaja u isto vrijeme. Router može postati i sustav početne zaštite od prijetnji koje vrebaju u mreži za najmlađe. Specijalizirani modeli imaju ugrađene vatrozide i antivirusne sustave te roditeljski nadzor - ono što morate imati kada ste roditelj.

 

Ruter također definira:

  • brzina prijenosa podataka (uključujući vrijeme preuzimanja igara, npr. sa Steam platforme),
  • visina parametara kao što je ping u igrama,
  • glatko strujanje medija s Netflixa ili Spotifyja.

 

Kao što vidite, ruter nije samo dodatak računalnom hardveru, već uređaj neophodan za stvaranje učinkovite mreže. I kod kuće i u uredu. Evo jedne važne sitnice. Dobro, nisu svi toga svjesni, ali ruter je svojevrsni centar za prijenos podataka. I vanjski (tj. Internet) i unutarnji (razmjenjuju ga razne periferije i NAS poslužitelj).

Vrste rutera i veza Vrste rutera i veza

Vrste rutera i veza

 

Ruter prije svega mora raditi s mrežom davatelja usluga. Prošla su vremena kada je internet dolazio samo iz telefonske utičnice i danas možete birati između spajanja putem:

  • ADSL/VDSL - to je internet provajdera, spojen na telefonski kabel RJ-11. U prodaji su dostupni i univerzalni modeli, dodatno opremljeni RJ-45, koji vam omogućuje da ostanete uz trenutni ruter u slučaju prelaska s telefonskog operatera na optički ili radio internet.
  • RJ-45 - inače preko LAN porta, odnosno optičkog interneta, iz kabelskih mreža i od lokalnih (kvartovskih) radio internet providera;
  • LTE - podržava SIM kartica, ne samo u pametnom telefonu, već i u zasebnom uređaju. Dijele se na mobilne (džepne) i stacionarne rutere, opremljene GSM modemima.

 

Postoje različiti načini da svoj Wi-Fi učinite bržim, a kupnja novog rutera jedan je od najočitijih. Kako biste lakše odlučili koju vrstu rutera odabrati, izračunajte grubu kvadraturu vašeg doma prije nego što počnete.

Router Router

Router

 

Najjednostavnije rješenje za većinu ljudi je odabrati jedan ruter ili kombinaciju rutera i modema. Imajte na umu da će se ovaj uređaj morati uključiti u vašu postojeću utičnicu ili modem putem Ethernet kabela, što ograničava mjesto na kojem ga možete postaviti. Wi-Fi signal bit će najjači u blizini usmjerivača i postupno će slabiti i usporavati se što se više udaljavate. Ako ste u mogućnosti, postavite ruter u središte svog doma i ostavite ga na otvorenom.

 

Ruteri bi uvijek trebali navesti kvadraturu za pokrivenost, ali određene vrste konstrukcija - debeli zidovi, izolacija i drugi uređaji - mogu ometati Wi-Fi signale, stoga nemojte očekivati da ćete uživati u Wi-Fi-ju pune brzine na većim udaljenostima. Snažni ruteri sa širokom pokrivenošću često su veliki uređaji s više vanjskih antena, ali obično su vrlo skupi.

 

Istraži ponudu rutera>

Mesh Systems Mesh Systems

Mesh Systems

 

Ranije smo spomenuli da ruter može imati problema s isporukom signala do krajeva kuće. Zato su stvoreni Mesh sustavi koji su de facto Wi-Fi instalacije povezane u pametnu mrežu. Obično se sastoji od bazne stanice i satelita smještenih u različitim prostorijama, stvarajući homogenu Wi-Fi mrežu.

 

Bit Mesh sustava je spojiti se na najbližu ili najmanje opterećenu stanicu, zahvaljujući čemu uvijek imate pristup najbržoj mreži. Kada se krećete po kući sa pametnim telefonom u ruci, instalacija trenutno i neprimjetno mijenja pristupnu točku. To mu daje prednost u odnosu na tradicionalne repetitore.

 

Ono što je važno, Mesh sustav učinkovito sprječava smetnje Wi-Fi mreže, što se često događa u stambenim zgradama kada cijelo susjedstvo koristi pojas od 2,4 GHz. Mesh koristi vlastitu internu mrežu, nevidljivu drugim uređajima, tako da ne mora dodijeliti dio propusnosti za komunikaciju. Mesh sustav će dobro funkcionirati u velikom domu ili velikom uredu, gdje nije moguće stvoriti infrastrukturu temeljenu na kabelima, pružajući brzu i dosljednu mrežu.

 

Osim toga, prednost Mesh sustava je jednostavnost proširenja. Možete odabrati osnovni set (s minimalnim brojem pristupnih točaka) te ga proširiti dodatnim točkama (tzv. Meshpoints), ovisno o vašim trenutnim potrebama.

 

I iako se Mesh sustavi mogu činiti kao nešto komplicirano, njihova je konfiguracija iznimno jednostavna i intuitivna. Dizajnirane su tako da ih svatko može pokrenuti i upariti sa svojim uređajima. Na primjer, uz pomoć mobilne aplikacije za pametni telefon.

 

Istraži ponudu mesh sustava>

Wi-Fi repetitori (Wi-Fi Repeaters) Wi-Fi repetitori (Wi-Fi Repeaters)

Wi-Fi repetitori (Wi-Fi Repeaters)

 

Možete koristiti Wi-Fi repetitore za širenje Wi-Fi-ja s jednog rutera malo dalje i potencijalno pojačanje signala u mrtvoj točki. Ovi su uređaji dobro rješenje za neke ljude, ali mogu biti neučinkoviti, podložni smetnjama i često stvaraju sekundarnu mrežu s različitim nazivom od vašeg uobičajenog Wi-Fija.

 

Istraži ponudu Wi-Fi extendera>

Pristupne točke (Access point) Pristupne točke (Access point)

Pristupne točke (Access point)

 

Ako vam ne smeta izazov i imate rezervni stari usmjerivač koji leži uokolo, možete ga konfigurirati kao pristupnu točku ili koristiti kao Wi-Fi ekstender. To može biti posebno učinkovito ako ga možete povezati s glavnim usmjerivačem putem kabela, ali konfiguracija se može pokazati nezgodnom.

 

Istraži ponudu Access pointa>

Wi-Fi pojasevi i kanali (Wi-Fi Bands and Channels) Wi-Fi pojasevi i kanali (Wi-Fi Bands and Channels)

Wi-Fi pojasevi i kanali (Wi-Fi Bands and Channels)

 

Različiti Wi-Fi protokoli podržavaju različite frekvencije ili pojaseve. Uglavnom ćete vidjeti rutere koji podržavaju 2,4 gigaherca (GHz) i 5 GHz. Kada je usmjerivač ili uređaj dvopojasni, to znači da podržava oboje. Tropojasni usmjerivači emitiraju tri signala, što trenutno obično znači dva na pojasu od 5 GHz i jedan na 2,4 GHz, iako vidimo sve više i više usmjerivača koji uključuju pojas od 6 GHz. Wi-Fi 6 i stariji usmjerivači ograničeni su na pojaseve od 2,4 GHz i 5 GHz; samo Wi-Fi 6E ruteri danas nude pojas od 6 GHz, ali Wi-Fi 7 se brzo približava.

 

Svaki od ovih pojaseva je dio frekvencije. Pojas od 2,4 GHz sastoji se od 11 kanala od kojih je svaki širok 20 megaherca (MHz). Pojas od 5 GHz ima 45 kanala, ali oni nisu ograničeni na 20 MHz; također se mogu spojiti zajedno kako bi stvorili kanale od 40 MHz ili 80 MHz, što im omogućuje prijenos više podataka. Pojas od 6 GHz podržava 60 kanala, a oni mogu biti široki do 160 MHz.

 

Glavna razlika je u tome što 2,4 GHz ima duži domet, ali 5 GHz nudi veće brzine i veću propusnost.

Router - Je li broj antena bitan? Router - Je li broj antena bitan?

Je li broj antena bitan?

 

U kategoriji ruteri na našoj web stranici pronaći ćete mnogo modela koji se prvenstveno razlikuju po specifikacijama i propusnosti. Jednako važna značajka razlikovanja je broj antena. Zanimljivo je da neki ruteri uopće nemaju vidljive vanjske antene (tada su Wi-Fi antene unutar kućišta, ispunjavajući svoju funkciju jednako dobro kao i njihovi parnjaci opremljeni vanjskim antenama). Ova konstrukcija se najčešće nalazi u Mesh sustavima, koji se često mogu pohvaliti i atraktivnim dizajnom.

 

Radna frekvencija bežičnog usmjerivača

 

Vrijeme je da razjasnimo na što utječe broj antena. Tvrdnja da što više to bolje nije točna, jer s povećanjem broja antena ne raste ni domet ni brzina prijenosa. Zašto onda toliko antena? Budući da su odgovorni za različite opsege emitiranja, emitiranje:

  • Frekvencija od 2,4 GHz, odnosno osnovna frekvencija koja je dovoljna za slanje elektroničke pošte, surfanje društvenim mrežama, čitanje online tiska, e-kupnju i elektroničko bankarstvo;
  • Frekvencija od 5 GHz, što vam omogućuje uživanje u multimedijskom streamingu u Full HD ili 4K kvaliteti, igrama na mreži i ubrzavanju preuzimanja igara, jer pojas od 5 GHz nije toliko prenatrpan kao 2,4 GHz.

 

Tako će osnovni modeli imati jednu ili dvije antene. Međutim, to ne znači dvopojasnu podršku. Podržava li određeni usmjerivač pojas od 5 GHz naznačeno je parametrom DualBand. Postoje i usmjerivači s Tri-Band funkcionalnošću. U ovom slučaju, pojas od 5 GHz emitira se preko više od jedne antene. Osim toga, za najzahtjevnije stvoreni su Quad-Stream routeri koji podržavaju pojas od 60 GHz.

Objašnjenje Wi-Fi standarda Objašnjenje Wi-Fi standarda

Objašnjenje Wi-Fi standarda

 

Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) tijelo je koje postavlja Wi-Fi standarde. Postoji dugačak popis različitih Wi-Fi protokola koji podržavaju različite domete i brzine. Uvijek počinju s IEEE 802.11, nakon čega slijedi skupina slova, na primjer: IEEE 802.11 a/b/g/n.

 

Budući da se IEEE bavi puno različitih standarda, 802 se jednostavno odnosi na računalne mreže, a 11 je posebno Wi-Fi i WLAN (bežična lokalna mreža). Ono na što treba obratiti pozornost su slova na kraju. Protokol "n" poznat je i kao Wi-Fi 4, "ac" je Wi-Fi 5, "ax" se prodaje kao Wi-Fi 6 ili Wi-Fi 6E, a Wi-Fi 7 je "be". Minimalno preporučujemo axe (Wi-Fi 6) i pružit će vam sigurnost za budućnost čak i ako trenutno ne možete iskoristiti prednosti. Wi-Fi 6 i 6E nisu samo veće brzine; također nude povećani kapacitet, učinkovitost, performanse i sigurnost.

 

Trebali biste znati da, ako nabavite Wi-Fi 6 ili 6E usmjerivač, vaš drugi hardver (poput prijenosnog računala i pametnog telefona) mora podržavati Wi-Fi 6 i 6E kako biste doista iskoristili prednosti.

Ruteri po veličini objekta Ruteri po veličini objekta

Ruteri po veličini objekta

 

Ruter, a time i internet, koristite na različitim mjestima. Wi-Fi signal stoga mora doprijeti do svake od prostorija, ali ići i izvan zgrade, osiguravajući povezanost s mrežom na balkonu, terasi ili u blizini zgrade (ako se radi o samostojećoj kući).

 

Zato je jako važno ruter prilagoditi volumenu zgrade i prostoru u kojem će biti dostupna bežična mreža. Evo 3 glavna pravila:

  • u maloj kući, stanu ili maloj tvrtki kojoj je internet potreban samo za osnovne aktivnosti, možete isprobati jedan od osnovnih modela koji podržava frekvenciju od 2,4 GHz. Ipak, bit će puno bolje uložiti u DualBand opremu. Ne košta mnogo više i omogućit će vam mnogo brže Wi-Fi prijenose u pojasu od 5 GHz.
  • dvokatne kuće, ekstenzivni uredi ili uredi na više razina zahtijevaju modularne sustave, gdje se osim rutera koriste access point, switchevi i Mesh sustavi;
  • velike tvrtke, distribucijski centri, proizvodne hale i skladišta zahtijevaju visoko razvijene sustave temeljene na mnogim pristupnim točkama i switchevima. Hardverski vatrozidi također su primjenjivi u takvoj infrastrukturi.

 

Zasebna kategorija je igranje i multimedija, za koje se preporučuje korištenje rutera s 5 GHz pojasom u DualBand, Tri-Band pa čak i Quad-Stream sustavu, gdje su dostupna 2, 3 ili 4 Wi-Fi pojasa, redom . Ovi uređaji osiguravaju nizak ping i glatko online igranje, a povrh toga, mogu strujati video u 4K pri 60Hz.

Koji kućni ruter odabrati? Koji kućni ruter odabrati?

Koji kućni ruter?

 

Kuće i stanovi su različiti. Dakle, ruter bi trebao:

  • osigurati propusnost prilagođenu potrebama članova kućanstva (društveni mediji, VOD, jednostavne online igre),
  • pokriti dovoljno veliko područje (iako možete dodatno koristiti repetitor ili Mesh sustav),
  • podržavaju najmanje dva Wi-Fi pojasa (DualBand - posebno za streaming VOD-a u Full HD ili višoj kvaliteti), što će u blokovima izbjeći zagušenja zbog mrežnih smetnji,
  • imaju intuitivno sučelje za samokonfiguraciju,
  • nude opciju blokiranja web stranica i kontrolu vremena provedenog na internetu (korisno ako imate djecu).
Koji gaming router odabrati? Koji gaming router odabrati?

Koji gaming router?

 

Online igranje ima svoja pravila. Online igre često se odvijaju između igrača koji su razdvojeni stotinama, ako ne i tisućama kilometara. Stoga se razmjena podataka mora odvijati brzo kako ne bi došlo do kašnjenja. Sam usmjerivač trebao bi zauzvrat:

  • imati LAN priključke koji maksimalno koriste potencijal internetske veze,
  • podržavaju pojas od 5 GHz, tj. DualBand, a po mogućnosti Tri-Band,
  • imaju MU-MIMO mehanizam i Wi-Fi strujanje snopa (funkcija poznata kao formiranje snopa),
  • dati prioritet podacima iz igara, eliminirajući kašnjenja (ovo je opet povezano s funkcijom QoS - Quality of Service),
  • ponuditi funkciju skraćivanja puta signala do poslužitelja igre za najniži mogući ping i kašnjenje,imati procesor s računalnom snagom sposobnom za glatku obradu intenzivnih preuzimanja i učitavanja podataka (predlaže se jedinica s dvije ili više jezgri),omogućiti ručnu promjenu radnih parametara, uključujući dodjelu propusnosti.

 

Istraži kompletnu ponudu mrežne opreme i rutera>