Vodič za kupovinu laptopa: 5 bitnih savjeta koje trebate znati prije kupovine

Vodič za kupovinu laptopa: 5 bitnih savjeta koje trebate znati prije kupovine

Laptopi su dovoljno kompaktni da ih nose sa sobom i sposobni za pokretanje zahtjevnih aplikacija. To je najbolje sredstvo za ozbiljne poslove ili igru bez obzira jeste li kod kuće, na putu ili u učionici na faksu. Iako su tableti i pametni telefoni uvijek popularni, većina ljudi shvaća da sve, od tipkanja nekog dokumenta do igranja video igara, bolje funkcionira na laptopu.

Pa, za koji tip laptopa da se odlučite? Sastavili smo vodič za kupovinu laptopa koji će vam pomoći.
Postoji širok izbor veličina, odlika i cijena, zbog čega je odabir najboljeg laptopa izazov. Zato morate razmisliti o vašim potrebama.
 
Izaberite platformu

 

Većina laptopa dolazi s jednim od dva operativna sistema: Windows, MacOS (samo za MacBook). Takođe imate opciju da kupite laptop bez operativnog sistema pa da ga instalirate naknadno. Tu su i Chrome OS i razne varijante Linux sistema. Odabir pravog je osobna preferencija, ali evo kratkog sažetka onoga što nude Windows i MacOS.Windows
 
Windows laptopi kreću se u cijeni od ispod 150 pa do nekoliko tisuća konvertabilnih maraka i nude široku lepezu funkcija, od zaslona osjetljivih na dodir do čitača otiska prsta do dualnih grafičkih čipova. Windows 10, najnovija verzija Microsoftovog vodećeg operativnog sistema, pruža brojna poboljšanja u odnosu na Windows 7 i 8, uključujući mogućnost prebacivanja između režima tableta i radne površine, obnovljeni Start meni sa pločicama, a tu je i moćni digitalni asistent Cortana.
MacOS 
Svi MacBooks dolaze sa najnovijim Apple-ovim operativnim sistemom MacOS. Ovaj operativni sistem nudi slične funkcionalnosti kao Windows 10, ali s drugačijim zauzimanjem grafičkim interfejsom. Umesto Cortana digitalnog asistenta, Mac korisnici dobijaju Siri. Međutim, macOS nije napravljen da radi na dodir, jer nijedan MacBook ne dolazi sa touchscreenom. Ovaj sistem ima mane i prednosti u odnosu na druge i velika je debata oko toga koji je bolji. Mi mislimo da je to isključivo zavisi od ličnih preferenci.


Izaberite veličinu


Prije nego što pogledate specifikacije ili cijene, morate znati koliko kompaktan želite da bude vaš laptop. Laptopi su obično kategorizirani prema veličinama ekrana:
11 do 12 inča: Najtanji i najlakši laptopi imaju ekrane od 11 do 12 inča i obično teže od 2,5 do 3,5 kilograma.

13 do 14 inča: Omogućuje najbolji balans prenosivosti i upotrebljivosti, pogotovo ako izaberete laptop težak manje od 4 kilograma.

15 inča: Najpopularniji laptopovi od 15 inča obično teže 4,5 do 6,5 kilograma. Razmislite o ovoj veličini ako želite veći ekran i ne planirate često da nosite svoj laptop.

17 do 18 inča: Ako vam laptop svaki dan stoji na stolu, sistem od 17 ili 18 inča mogao bi vam pružiti onu vrstu procesorske snage koja vam je potrebna za igranje vrhunskih igara ili produktivnost na nivou radne stanice.
Napomena: Takođe je od velikog značaja obratiti pažnju na tipkovnicu i touchpad. Nađite ono što vama najviše odgovara. Postoje razne tastature sa različitim razmakom između tipki, sa i bez numeričke tipkovnice itd.


Specifikacije


CPU (Procesor): Mozak vašeg laptopa, procesor ima ogroman uticaj na performanse, ali ovisno o tome što želite raditi, čak i najjeftiniji model može biti dovoljno dobar. Sve zavisi od toga šta želite da radite, ukoliko je to nešto zahtjevnije dobra je praksa istražiti koje su optimalne preporuke za aplikacije koje želite da koristite.
Ram memorija: Današnji laptopi dolaze uglavnom sa minimum 2GB rama. Vjerovatno ćete htjeti da to bude minimum 4GB kako bi operativni sistem mogao da radi bez problema. Laptopi sa 8GB memorije pa na dalje su sposobni za pokretanje zahtjevnijih aplikacija.
GPU (Grafika): Ako se bavite video editingom, igrate igrice ili slično onda je ovo bitan faktor. Aplikacije za obradu video materijala, kao i svaka igrica ima podatke o optimalnim i minimalnim specifikacijama koje su potrebne.
Napomena: Takođe obratite pažnju na veličinu hard diska ili ssd. SSD su kao hard diskovi, samo su mnogo brži. Sa ssd-om vaš operativni sistem će se pokrenuti za samo nekoliko sekundi, ali su ssd diskovi skuplji.


Planirajte na osnovu budžeta


Pogledajte našu ponudu i kupite laptop za vrlo malo novca, ali ako je vaš budžet malo veći, možete odabrati mnogo kvalitetniji laptop sa jačim performansama i boljim displejom.
Naše preporuke:
https://digitrend.ba/racunala-tableti/laptopi/lenovo-laptop.html
https://digitrend.ba/racunala-tableti/laptopi/hp-laptop.html
https://digitrend.ba/racunala-tableti/laptopi/acer-laptop.html

Pronađimo vam prijenosno računalo s našim ultimativnim vodičem za kupnju prijenosnog računala

Tražite novo prijenosno računalo, ali niste sigurni odakle započeti? Naši korisni tehnički stručnjaci sakupili su sve informacije koje su vam potrebne da pronađete pravi stroj.

Bilo da želite igrati igrice, gledati filmove ili ostati povezani dok putujete ili kod kuće, najnovija prijenosna računala uravnotežuju prenosivost s performansama i snagom koja vam je potrebna. Započnite svoju potragu za savršenim prijenosnim računalom s našim pregledom najvažnijih značajki koje treba uzeti u obzir.

Vodič za kupovinu laptopa: 5 bitnih savjeta koje trebate znati prije kupovine Vodič za kupovinu laptopa: 5 bitnih savjeta koje trebate znati prije kupovine

Za što želite koristiti svoje prijenosno računalo?

 

  1. Produktivnost


    Ako radite ili učite, tada ćete htjeti prijenosno računalo s brzim procesorom i pristojnom količinom RAM-a (Random Access Memory). To znači da možete pokrenuti mnogo aplikacija u isto vrijeme bez ikakvog kašnjenja. Potražite puno ugrađene memorije (256 GB ili 512 GB) za lokalno spremanje datoteka i zaslon dobre veličine za sve te proračunske tablice. Dugi vijek trajanja baterije omogućuje vam rad u pokretu.


    Windows prijenosna računala su jednostavna jer imaju poznate programe poput Worda, Excela, PowerPointa i Outlooka zajedno s vašim tipičnim USB priključcima za spajanje dodatnog zaslona ili dva. Apple MacBook i Plus Chromebook također bi mogli biti izvrstan izbor, sa svojim sučeljima jednostavnim za korištenje i velikom brzinom.

  2. Kreativnost


    Ako želite uređivati videozapise, fotografije i glazbu u aplikacijama kao što su Photoshop i Premiere Pro, trebat će vam prijenosno računalo s puno procesorske snage kako bi stvari bile glatke. Puno RAM-a je također neophodno, jer će vam trebati puno memorije za brze performanse kada radite na velikim datotekama. Trebat ćete moćnu grafičku karticu koja će vam pomoći u prikazivanju i uređivanju videozapisa, zajedno sa zaslonom visoke razlučivosti kako bi boje bile istaknute i izgledale točno.


    Apple MacBookovi su prijenosna računala za mnoge dizajnere i kreativce. No postoji i mnoštvo Windows prijenosnih računala sa specifikacijama visokih performansi. Premium Chromebookovi također su dovoljno snažni da drže korak s kreatorima sadržaja.

  3. Surfanje


    Nećete trebati vrhunski procesor za svakodnevnu upotrebu, a dovoljna je i skromna količina RAM-a - recimo 8 GB ili 16 GB. Trajanje baterije važno je ako volite pregledavati u pokretu. Što se tiče veličine zaslona, većina zaslona srednje veličine dobra je za streaming, kupnju i lagano igranje.


    Standardni Chromebookovi najbolji su za pregledavanje. Mnogi od njih dolaze u obliku prijenosnog računala 2-u-1, fleksibilnog hibridnog uređaja koji vam omogućuje korištenje prijenosnog računala kao tableta s interaktivnim zaslonom osjetljivim na dodir. Windows prijenosna računala ili MacBookovi rade s preglednicima trećih strana, ali imaju i svoje vlastite verzije, u Edgeu i Safariju.

  4. Igranje


    Ako tražite prijenosno računalo prilagođeno ozbiljnom igranju, trebat će vam nešto specijaliziranije. Velike robne marke kao što su Acer, Asus, Lenovo, Dell i HP proizvode prijenosna računala za igranje koja sadrže snažne procesore, namjenske grafičke kartice i mnogo RAM-a za glatko igranje. Većina prijenosnih računala za igranje također ima velike, visokokvalitetne zaslone s brzim osvježavanjem za vizualne prikaze bez kašnjenja. Potražite RGB ili anti-ghosting tipkovnicu za igranje, brzinu osvježavanja od 120 Hz i zaslon visoke razlučivosti ako želite moćnu postavu za igranje.


    Prijenosna računala za igranje koja rade na Windowsima popularan su izbor za igrače zahvaljujući svojoj opsežnoj biblioteci igara, kompatibilnosti s različitim hardverom i podršci za softver povezan s igrama. Chromebook za igranje igara u oblaku omogućuje strujanje igara iz oblaka, tako da ne morate ništa instalirati.

Vodič za kupovinu laptopa - 5 bitnih savjeta koje trebate znati prije kupovine - veličina ekrana Vodič za kupovinu laptopa - 5 bitnih savjeta koje trebate znati prije kupovine - veličina ekrana

Koja mi je veličina zaslona prijenosnog računala potrebna?


Ako želite prijenosno računalo za pregledavanje koje je lako nositi, onda je 14-inčni zaslon prijenosnog računala srednje veličine idealan. Također za standard se uzima 15.6-inčni zaslon prijenosnog računala. Prijenosna računala s malim zaslonima i zaslonima od 10 ili 11 inča još su kompaktnija, ali mogu biti premalena za upisivanje dokumenata ili gledanje proračunskih tablica.


Laptop s velikim zaslonom ima dijagonalu oko 17 inča. Oni nude najjasniji prikaz vašeg sadržaja i izvrsni su za multimediju — savršeni za kreativce ili igrače. Međutim, manje su prenosivi zbog svoje veće veličine i dodatne težine.

Koliko snažan procesor mi je potreban?


Procesor (CPU) je mozak vašeg prijenosnog računala. Od otvaranja programa do učitavanja datoteke, procesor to čini. Dvije najbolje marke procesora za prijenosna računala su Intel i AMD. Intelovi procesori popularni su među igračima jer su sposobni za ozbiljne brzine, dok kreatori sadržaja vole višejezgrene AMD procesore koji omogućuju nesmetan multitasking.

Intel procesori


Intel® Core™ procesori imaju impresivno visoke brzine takta za brže učitavanje. Što je veći broj, to je snažnije:

  • i3 — Rukuje osnovnim svakodnevnim programima poput Worda, pregledavanja weba, e-pošte i streaminga videa/glazbe.
  • i5 — Snažnija opcija za multimedijsko uređivanje, igranje pa čak i live streaming.
  • i7 — procesor visokih performansi za profesionalce i ozbiljne igrače, dizajniran za zahtjevne programe koji zahtijevaju velike brzine renderiranja (kao što je uređivanje 4K videa).
  • i9 — Brzi CPU s više jezgri tako da možete koristiti razne napredne programe odjednom.

Ako želite prijenosno računalo za igranje, pripazite na Intelove procesore 11. generacije. Daju vam snagu za besprijekorno igranje i streamanje u isto vrijeme, uz izvrstan vijek trajanja baterije!

AMD procesori


AMD-ovi Ryzen procesori napravljeni su za multitasking i poznati su po grafici sljedeće razine. Najnoviji procesori za prijenosna računala Ryzen 5000 imaju zadivljujuće brzine i AMD integriranu grafiku spremnu za igre.

M2 / Mac procesori


Nudeći fantastičnu brzinu, nevjerojatnu grafiku i cjelodnevno trajanje baterije, Appleovi M2 procesori za Macove omogućuju vam da letite kroz zadatke, stvarate kao profesionalac i igrate igrice kvalitete konzole.

Vodič za kupovinu laptopa - 5 bitnih savjeta koje trebate znati prije kupovine - grafička kartica Vodič za kupovinu laptopa - 5 bitnih savjeta koje trebate znati prije kupovine - grafička kartica

Koju grafičku karticu odabrati?


Integrirana grafika


Svi moderni procesori imaju ugrađenu (integriranu) grafiku, dijele RAM računala i procesorsku snagu kako bi isporučili ono što vidite na ekranu. Integrirana grafika idealna je za svakodnevnu upotrebu, ali će se mučiti kada je u pitanju igranje igrica ili bilo koji grafički intenzivni zadaci.


Namjenska grafika


Posjedovanje namjenske grafičke kartice (GPU) znači da prijenosno računalo ima vlastiti namjenski grafički čip unutra, za razliku od integrirane grafike koja je ugrađena u procesor i daleko je manje snažna. Namjenska grafika ima vlastitu memoriju (RAM) i značajno je brža, nudeći do (a ponekad čak i više od) 20x više performansi od svojih integriranih parnjaka, ovisno o modelu.


Potreban vam je namjenski GPU ako namjeravate koristiti prijenosno računalo za igranje, uređivanje videozapisa, renderiranje ili rad na dizajnu. Popularne grafičke kartice uključuju NVIDIA GeForce RTX i GTX raspon, kao i AMD Radeon kartice kao što je RX560X.

Pohrana podataka


Tradicionalni tvrdi diskovi (HDD) nude veće kapacitete za pohranu, ali povećavaju težinu i debljinu prijenosnog računala dok stvaraju toplinu i buku. Alternativno, solid state diskovi (također poznati kao SSD-ovi) i flash pohrana puno su lakši, brži, hladniji i tiši od tvrdih diskova — ali su i skuplji po GB, pa obično pružaju manje prostora za pohranu.


Kada je u pitanju kapacitet pohrane, 32 GB će vam pomoći ako pretežno koristite uslugu u oblaku ili stream, iako će vam minimalno 64 GB dati veću fleksibilnost kada ste izvan mreže. Ako namjeravate pohraniti fotografije i video zapise visoke rezolucije na prijenosno računalo, razmislite o pogonu od 256 GB ili više. A ako ćete preuzimati igre i 4K filmove na prijenosno računalo, planirajte kapacitet od najmanje 512 GB.

Vodič za kupovinu laptopa - 5 bitnih savjeta koje trebate znati prije kupovine - instalacija os Vodič za kupovinu laptopa - 5 bitnih savjeta koje trebate znati prije kupovine - instalacija os

Naša osnovna usluga postavljanja


Uzbudljivo je nabaviti novo prijenosno računalo, a kada stigne, samo želite odmah zaroniti i isprobati ga. Ali kada ga uključite prvi put, uvijek postoji dugotrajan postupak postavljanja i ažuriranja za instalaciju, što može biti dosta dugotrajno i teško za one koji nemaju iskustva. Imamo savršeno rješenje - našu osnovnu uslugu postavljanja i provjere sustava. Uštedjet će vam vrijeme i dati vam mir da je sve napravljeno kako treba, tako da možete odmah početi uživati u svom novom prijenosnom računalu.


Što je još bolje, ako odlučite kupiti Windows operativni sustav zajedno s vašim novim prijenosnim računalom, nudimo vam kompletnu instalaciju i namještanje Windowsa kao dio naše usluge. To znači da nakon što vaše računalo stigne, sve što trebate učiniti je upaliti ga, a mi ćemo se pobrinuti da sve bude spremno za vas. Bez dugotrajnih postavki ili kompliciranih instalacija - samo jednostavno iskustvo pripremljeno za vas, tako da možete odmah započeti s radom.