VODIČ ZA KUPOVINU LAPTOPA

VODIČ ZA KUPOVINU LAPTOPA

Laptopi su dovoljno kompaktni da ih nose sa sobom i sposobni za pokretanje zahtjevnih aplikacija. To je najbolje sredstvo za ozbiljne poslove ili igru bez obzira jeste li kod kuće, na putu ili u učionici na faksu. Iako su tableti i pametni telefoni uvijek popularni, većina ljudi shvaća da sve, od tipkanja nekog dokumenta do igranja video igara, bolje funkcionira na laptopu.

Pa, za koji tip laptopa da se odlučite? Sastavili smo vodič za kupovinu laptopa koji će vam pomoći.
Postoji širok izbor veličina, odlika i cijena, zbog čega je odabir najboljeg laptopa izazov. Zato morate razmisliti o vašim potrebama.
 
Izaberite platformu

 

Većina laptopa dolazi s jednim od dva operativna sistema: Windows, MacOS (samo za MacBook). Takođe imate opciju da kupite laptop bez operativnog sistema pa da ga instalirate naknadno. Tu su i Chrome OS i razne varijante Linux sistema. Odabir pravog je osobna preferencija, ali evo kratkog sažetka onoga što nude Windows i MacOS.Windows
 
Windows laptopi kreću se u cijeni od ispod 150 pa do nekoliko tisuća konvertabilnih maraka i nude široku lepezu funkcija, od zaslona osjetljivih na dodir do čitača otiska prsta do dualnih grafičkih čipova. Windows 10, najnovija verzija Microsoftovog vodećeg operativnog sistema, pruža brojna poboljšanja u odnosu na Windows 7 i 8, uključujući mogućnost prebacivanja između režima tableta i radne površine, obnovljeni Start meni sa pločicama, a tu je i moćni digitalni asistent Cortana.
MacOS 
Svi MacBooks dolaze sa najnovijim Apple-ovim operativnim sistemom MacOS. Ovaj operativni sistem nudi slične funkcionalnosti kao Windows 10, ali s drugačijim zauzimanjem grafičkim interfejsom. Umesto Cortana digitalnog asistenta, Mac korisnici dobijaju Siri. Međutim, macOS nije napravljen da radi na dodir, jer nijedan MacBook ne dolazi sa touchscreenom. Ovaj sistem ima mane i prednosti u odnosu na druge i velika je debata oko toga koji je bolji. Mi mislimo da je to isključivo zavisi od ličnih preferenci.


Izaberite veličinu


Prije nego što pogledate specifikacije ili cijene, morate znati koliko kompaktan želite da bude vaš laptop. Laptopi su obično kategorizirani prema veličinama ekrana:
11 do 12 inča: Najtanji i najlakši laptopi imaju ekrane od 11 do 12 inča i obično teže od 2,5 do 3,5 kilograma.

13 do 14 inča: Omogućuje najbolji balans prenosivosti i upotrebljivosti, pogotovo ako izaberete laptop težak manje od 4 kilograma.

15 inča: Najpopularniji laptopovi od 15 inča obično teže 4,5 do 6,5 kilograma. Razmislite o ovoj veličini ako želite veći ekran i ne planirate često da nosite svoj laptop.

17 do 18 inča: Ako vam laptop svaki dan stoji na stolu, sistem od 17 ili 18 inča mogao bi vam pružiti onu vrstu procesorske snage koja vam je potrebna za igranje vrhunskih igara ili produktivnost na nivou radne stanice.
Napomena: Takođe je od velikog značaja obratiti pažnju na tipkovnicu i touchpad. Nađite ono što vama najviše odgovara. Postoje razne tastature sa različitim razmakom između tipki, sa i bez numeričke tipkovnice itd.


Specifikacije


CPU (Procesor): Mozak vašeg laptopa, procesor ima ogroman uticaj na performanse, ali ovisno o tome što želite raditi, čak i najjeftiniji model može biti dovoljno dobar. Sve zavisi od toga šta želite da radite, ukoliko je to nešto zahtjevnije dobra je praksa istražiti koje su optimalne preporuke za aplikacije koje želite da koristite.
Ram memorija: Današnji laptopi dolaze uglavnom sa minimum 2GB rama. Vjerovatno ćete htjeti da to bude minimum 4GB kako bi operativni sistem mogao da radi bez problema. Laptopi sa 8GB memorije pa na dalje su sposobni za pokretanje zahtjevnijih aplikacija.
GPU (Grafika): Ako se bavite video editingom, igrate igrice ili slično onda je ovo bitan faktor. Aplikacije za obradu video materijala, kao i svaka igrica ima podatke o optimalnim i minimalnim specifikacijama koje su potrebne.
Napomena: Takođe obratite pažnju na veličinu hard diska ili ssd. SSD su kao hard diskovi, samo su mnogo brži. Sa ssd-om vaš operativni sistem će se pokrenuti za samo nekoliko sekundi, ali su ssd diskovi skuplji.


Planirajte na osnovu budžeta


Pogledajte našu ponudu i kupite laptop za vrlo malo novca, ali ako je vaš budžet malo veći, možete odabrati mnogo kvalitetniji laptop sa jačim performansama i boljim displejom.
Naše preporuke:
https://digitrend.ba/racunala-tableti/laptopi/lenovo-laptop.html
https://digitrend.ba/racunala-tableti/laptopi/hp-laptop.html
https://digitrend.ba/racunala-tableti/laptopi/acer-laptop.html