OnePlus 10 Pro 5G - Recenzija

OnePlus 10 Pro 5G - Recenzija

OnePlus 10 Pro 5G - Recenzija

OnePlus konačno lansira svoj 10 Pro model u Europi. Vrhunski pametni telefon koji preuzima OnePlus 9 Pro, donoseći novi stil, ali ne nužno i više mogućnosti.

Nakon američkog izdanja u siječnju 2022., OnePlus iskorištava proljeće da objavi svoj novi flagship na francuskom teritoriju. Smartfon o kojem već znamo sve prije nego što ga imamo u rukama. To je vodeći brod - i također vrlo zgodan - koji smo jedva čekali proći kroz našu uobičajenu bateriju laboratorijskih testova.
Kao i njegov prethodnik, u Francuskoj je lansiran po cijeni od 919 eura u verziji 8/128 GB i 999 eura u verziji od 12/256 GB. Stoga je ovaj novi OnePlus 10 Pro stavljen ispred najnovijeg Xiaomi 12 Pro ili Samsunga Galaxy S22.

 

OnePlus 10 Pro 5G - Recenzija OnePlus 10 Pro 5G - Recenzija

Ergonomija i dizajn

Otkriven tijekom CES-a 2022. i uzet u ruke tijekom MWC-a u veljači prošle godine, ovaj OnePlus 10 Pro za nas očito više nije iznenađenje. Kao dobar pametni telefon visoke klase, nudi više nego uzornu završnu obradu, sa stražnjom stranom od matiranog stakla i crnim keramičkim fotootokom. Držač je malo sklizak, ali ima prednost što ne pokazuje otiske prstiju. Poput Samsunga sa svojim Galaxy S21, veliki modul u kojem se nalaze senzori spojen je s rubom OnePlus 10 Pro. Čini se da je sve napravljeno u jednom komadu, što pojačava premium aspekt pametnog telefona.
Sprijeda, novi vodeći Kinez nudi veliku ploču od 6,7 inča, zakrivljenu na vrlo diskretan način. Ivičnjaci su svedeni na minimum, osiguravajući ukupnu popunjenost od preko 90%. Vrlo mali udarac je prisutan u gornjem lijevom kutu mobitela.

OnePlus je zadržao veličinu svog prethodnog vrha ponude, OnePlus 9 Pro. Ove identične dimenzije nude ugodno prianjanje kao i prošle godine. Smartfon nije najimpozantniji na tržištu, ali dugi oblik otežava pristup gornjem dijelu ekrana jednom rukom.

Cijeli perimetar pametnog telefona izrađen je od aluminija. Kriške su iznimno tanke, ali ostavljaju mjesta za razne gumbe. S desne strane kontrole glasnoće. Na lijevoj strani, tipka za pokretanje dobro pada ispod palca, a klizač upozorenja, pravi zaštitni znak OnePlusa, nalazi se odmah iznad.
Nažalost, ove godine OnePlus ignorira IP68 standard koji je s ponosom predstavio na OnePlus 9 Pro. U ostalom, ovaj model je očito 5G i ima koristi od wifi 6 kao i Bluetooth 5.2.


Audio

Ovdje nema 3,5 mm mini-utičnice, već dva zvučnika koji nude stereo zvuk. Pokazalo se da su vrlo dobri za gledanje videa ili za slušanje glazbe pri prilično umjerenoj glasnoći. Smartfon ima tendenciju cvrčanja u basovima pri maksimalnoj glasnoći.

OnePlus 10 Pro 5G OnePlus 10 Pro 5G

Zaslon

OnePlus 10 Pro izgrađen je oko 6,7-inčnog Amoled panela, s QHD+ definicijom (3216 x 1440 piksela) i omjerom 20:9. Ovaj LTPO zaslon omogućuje vam da iskoristite prilagodljivu stopu osvježavanja do 120 Hz. Kao i svi njegovi konkurenti, ovaj panel, koji prema zadanim postavkama prikazuje Full HD + (2412 x 1080 piksela), ima zakrivljene rubove koji su ugodni u ruci. Na njega je također pričvršćena zaštitna folija koja upotpunjuje njegov Gorilla Glass Victus prozor.

Svjetlost je prilično dobra, bez obaranja žanrovskih rekorda. Ukratko, općenito, sa svojim zakrivljenim rubovima i velikom brzinom osvježavanja, ovaj zaslon je ugodan za korištenje.

Kao i često, nažalost, način rada koji je prema zadanim postavkama definirao proizvođač nije najučinkovitiji. Ovaj "živopisni" način rada odražava se pod našim sondama temperaturom boje od 7653 K (u usporedbi sa 6500 K za video standard). Na kraju, dodajmo da OnePlus nudi ekvivalent True Tone kod Apple-a kroz opciju koja se zove "Prikaz prirodnih tonova", a usmjerena je na optimizaciju temperature boje u stvarnom vremenu prema ambijentalnom osvjetljenju.

Izvođenje

Kao i svi vodeći modeli, ili gotovo, ovog početka godine, OnePlus 10 Pro integrira Snapdragon 8 Gen 1 iz Qualcomma. Naš testni model povezan je s 12 GB RAM-a, ali postoji i verzija od 8 GB. OnePlus također dodjeljuje 3 GB virtualne RAM-a svom pametnom telefonu.

U igri dobivamo iste rezultate kao i kod svih ostalih pametnih telefona opremljenih najnovijim high-end čipom tvrtke Qualcomm. Ako su dobri, performanse su očito ispod obećanja čipa, što ostavlja mnogo pitanja. Osim toga, OnePlus 10 Pro se brzo zagrijava kada je tražen, u igrici, na fotografiji ili tijekom nešto duže upotrebe. Ta se toplina širi po velikom dijelu mobitela, što utječe na udobnost rukovanja. Nadajmo se da će proizvođači pronaći način da se izbore s ovim grijanjem Snapdragona 8 Gen 1. Za sada nema njegove pune snage, i to je šteta.

Govoreći o brojkama, 10 Pro se bori da u prosjeku premaši 60 fps. Na maksimumu dostiže 63 fps i pada na minimum od 54 fps, što naglašava njegovu stabilnost. Aktiviranjem "high performance" načina rada, pametni telefon uspijeva zadržati 62 fps u kratkom razdoblju, prije nego što padne ispod 50 fps do kraja trajanja testa.

Fotografija

Za svoj novi flagship, OnePlus nudi zaslon od tri modula. Glavni prikazuje 48 megapiksela: ovo je poznati IMX789 senzor koji je već bio prisutan na OnePlus 9 Pro. Uz njega je novi ultraširokokutni modul od 50 megapiksela, Samsung Isocell JN1. Konačno, da bi slika bila potpuna, ovdje je obnovljen 3,3x telefoto objektiv sa senzorom od 8 megapiksela. Monokromatski modul od 2 megapiksela koji je bio prisutan na OnePlus 9 Pro nestao je ove godine. Partnerstvo sa švedskim Hasselbladom inaugurirano prošle godine obnavlja se 2022. godine.
Obećanje ovog OnePlus 10 Pro stoga se ne čini revolucionarnim. Čak možemo reći da je vrlo sličan onome što je već nudio vrhunski prošlogodišnji model. 

OnePlus 10 Pro 5G - slika OnePlus 10 Pro 5G - slika

Prednji modul, portret i video način rada

Sprijeda, novi vodeći model OnePlusa opremljen je modulom od 32 megapiksela koji pruža više nego zadovoljavajuće performanse. Upravljanje bojama je izvrsno. Čini se da je Hasselbladova softverska obrada puno manje uključena nego na glavnim senzorima na stražnjoj strani. Svjetlina je dobro upravljana i razina detalja je dobra, unatoč vidljivom izglađivanju pri zumiranju lica, na primjer.

Portretni način je također vrlo dobar. Unaprijed, rezultat je među najboljima koje smo vidjeli na Androidu. Obrezivanje je izvrsno, pametni telefon uspijeva uhvatiti cijeli objekt, a da ne naleti na ono što inače nedostaje (kosa, brada, uši, naočale... da spomenemo samo neke). Bokeh je jako lijep i ne djeluje pretjerano usiljeno. Također dobivamo vrlo lijepe rezultate s glavnim modulom. Ukratko, portretni način rada ovog OnePlus 10 Pro je blizu izvrsnosti.

U videu, pametni telefon može snimati u 4K pri 120 fps ili u 8K pri 24 fps (u odnosu na 30 fps na OnePlus 9 Pro). Širokokutni modul i teleobjektiv opremljeni su optičkom stabilizacijom (OIS), koja bi trebala gotovo nestati.

Autonomija

OnePlus 10 Pro usklađen je s velikom većinom trenutnih pametnih telefona i ima bateriju od 5000 mAh, dok je 9 Pro iz 2021. godine bio “zadovoljan” s 4500 mAh. Izbor je dobrodošao, ali ne mijenja radikalno situaciju. S druge strane, brzo punjenje, sada obilježeno Vooc, kao i Oppo modeli, pogađa mjeru na OnePlus 10 Pro. Koristeći svoj isporučeni punjač od 80 W – u Europi, jer se u Sjevernoj Americi morate zadovoljiti punjačem od 65 W – sposoban je napuniti bateriju za oko 33 minute. Dodajmo da uređaj ostaje kompatibilan s bežičnim punjenjem od 50 W, ali i s reverznim bežičnim punjenjem.