Samsung Galaxy A53 5G - Recenzija

Samsung Galaxy A53 5G - Recenzija

Samsung Galaxy A53 5G - Recenzija

Sa svojim Galaxy A53 5G, Samsung donosi nasljednika jednog od svojih najboljih omjera kvalitete i cijene iz 2021. Pametni telefon, ne bez kompromisa, poboljšava performanse svog starijeg u smislu snimanja i fotografiranja.

 

Samsung Galaxy A53 5G - Recenzija Samsung Galaxy A53 5G - Recenzija

Ako se Galaxy S očekuje na samom početku 2022. kao Samsungov predvodnik i korisnici njegovih najnovijih tehničkih inovacija, južnokorejski pametni telefoni srednjeg ranga jednako su važni. Oni, za koje se procjenjuje da predstavljaju više od polovice prodaje proizvođača, pokrivaju širok raspon proizvoda koji su ove godine podijeljeni između Galaxy A13 i Galaxy A73.
Srednji, Galaxy A53 koji nas ovdje zanima, jedan je od najboljih omjera kvalitete i cijene brenda.

Za to nudi 6,7-inčni Full HD + Amoled zaslon, Exynos 1280 čip uz 6 GB RAM-a, internu memoriju od 128 GB proširivu putem microSD kartice i bateriju od 5000 mAh. Njegova foto komponenta, uključujući četverostruki stražnji modul, dizajnirana je tako da uključuje najnovija softverska poboljšanja iz Samsunga, koji, naravno, isporučuje svoj uređaj pod Androidom 12 s jednim korisničkim sučeljem.

S cijenom od 459 eura, Galaxy A53 5G pozicioniran je na tržištu srednjeg ranga. Relativno sam u svom cjenovnom rangu, ipak se natječe s modelima kao što su Oppo Reno 6 (449 €), Realme 9 Pro+ ili Sony Xperia 10 III, oba nešto jeftinija (429 € svaki), ili čak nekoliko jačih, kao Galaxy S21 FE i iPhone SE 2022.

Ergonomija i dizajn

Samsung pruža minimalnu uslugu u smislu dizajna, održavajući isti dizajn iz godine u godinu. Taj Galaxy A52 je svakako bio uspješan, ali svejedno, stupanj preuzimanja rizika, vidjeli smo bolje.
Ipak, ovaj pametni telefon ima dimenzije od 159,6 x 74,8 mm za težinu od 189 grama i debljinu od 8,1 mm, što je neznatno manje u odnosu na Galaxy A52. No, držanje se zapravo ne mijenja, mobitel ostaje malo širok za male ruke. Prepoznajemo ekran s tankim rubovima (85,8% zauzetosti zaslona) i zaobljenim rubovima, ugodan u ruci. Sa stražnje strane Samsung foto blok drži otopljenim u svojoj ljusci, s malo drugačijom integracijom, ali jednako ugodnom.

Pametni telefon ostaje odjeven u plastičnu školjku, međutim, dobre kvalitete i razumno zadržava otiske prstiju. Cijenimo IP67 certifikat cjeline, koji se već nudi na seriji A52, a koji jamči otpornost pametnog telefona na vodu i prašinu. Mobitel ostaje kompatibilan s dvije SIM kartice, može smjestiti microSD karticu, ali gubi priključak svojih prethodnika. Mora se reći da je tanji od svog prethodnika, a uključuje i značajniju bateriju: Samsung je vjerojatno morao optimizirati prostor...

Zaslon

Kao i na Galaxy A52, radi se o ravnom panelu od 6,5 inča koji se nalazi na Galaxy A53 5G. Tehnički je identičan, budući da se opet radi o Amoled Full HD+ panelu (1080 x 2400 piksela, 405 ppi), zaštićen Gorilla Glass 5 i teoretskom svjetlinom od 800 cd/m². Također nudi brzinu osvježavanja od 120 Hz; ostaje fiksno, a u postavkama uređaja morate birati između 120 i 60 Hz. Jedini prepoznatljiv detalj, s prednje strane, na pametnim telefonima: srebrni remen naglašava izbojac na kojem se nalazi prednji foto modul Galaxy A53 5G.

Testovi potvrđuju da su ploče modela A52 i A53 identične ili gotovo. Zaslon Galaxy A53 5G ispada prilično pošten, ovisno o odabiru odgovarajućeg načina rada. Kao i uvijek, Samsung se odlučuje za "živopisni" način rada s intenzivnim renderiranjem.

 

Samsung Galaxy A53 5G Samsung Galaxy A53 5G

Izvođenje

Galaxy A53 5G raskinuo je s Galaxy A52s, oba opremljena Samsungovim SoC-ima, od kojih je jedan (Snapdragon 778G) pogodio, posebno u pogledu grafičkih performansi. Uređaj koji nas ovdje zanima ugrađuje Exynos 1280, što otkrivamo ovom prilikom, budući da je ovaj čip trenutno rezerviran za Galaxy A53 i A33. Uključuje dvije jezgre Cortex-A78 od 2,4 GHz i šest jezgri Cortex-A55 od 2 GHz na strani CPU-a, te ARM Mali-G78 na strani GPU-a.

Pitanje je vrlo jednostavno: je li ova nova generacija snažnija od Galaxy A52 i A52s? Prekinimo napetost: ako Galaxy A53 znatno zaostaje za Galaxy S21 FE u pogledu grafičkih performansi, bez puno iznenađenja, Galaxy A52s također se drži na istom terenu. Što je još više razočaravajuće, Galaxy A52 je također superiorniji od njega, baš kao i njegovi izravni konkurenti, u Oppou, Sonyju ili Realmeu.

GPU dio ovog pametnog telefona izaziva više. Zadovoljan je prikazivanjem prosječnih 36 sličica u sekundi, s vrhunskom brzinom od 47 fps i rijetkim padom na 16 fps. Ima zaslugu da osigurava konstantan prikaz, ali daleko od 86 fps Galaxy A52s, pa čak i 48 fps Galaxy A42. Reno 6, Xperia 10 III i Realme 9 Pro+ u prosjeku dosežu između 46 i 48 fps. Ukratko, ako vam Samsung Galaxy A53 omogućuje relativno ugodnu igru, ne bori se ravnopravno protiv konkurencije u grafičkom polju.

Fotografija

Na papiru, Samsung nije stvarno revidirao svoju fotokopiju iz godine u godinu. Galaxy A53 5G zadržava stražnji blok s četiri modula, od kojih su dva prilično anegdotska, što se može vidjeti na Galaxy A52s. Njegov glavni modul se temelji na senzoru od 64 megapiksela povezanom sa širokokutnom optikom (f / 1.8, OIS), na drugom senzoru od 12 megapiksela i ultra širokokutnom, te na kraju na dva senzora od 5 Mpx svaki (f / 2.4 optika) posvećena makro i mjerenju dubine.

Prednji, portretni i video način rada

Dolazi uz također prednji senzor od 32 megapiksela, poput onog kod Galaxy A52 i A52s, koji se nalazi na Galaxy A53 5G. Slike su detaljne, ali pate od primjetnog zaglađivanja. Samsung nudi portretni način rada, sprijeda i straga, koji ima zaslugu da se može prilagoditi pomoću mjerača; bolje ga je koristiti, jer je zamućenje pozadine definirano prema zadanim postavkama malo previše agresivno da bi se dobio prirodan prikaz. Za ostalo, pametni telefon omogućuje snimanje u 4K pri 30 fps sprijeda i straga.

Autonomija

Samsung se ove godine odlučuje za nešto udobniju bateriju nego prethodnih godina. Integrira bateriju od 5000 mAh u svoj Galaxy A53 5G, dok su Galaxy A52 i A52s preferirali kapacitet od 4500 mAh. No, ovaj kapacitet nije sve, a njegove performanse ovise i o ostatku hardvera i o optimizaciji koju pruža Samsung. Ovdje imajte na umu da se punjač više ne isporučuje s pametnim telefonom, te će stoga zahtijevati ulaganje ili recikliranje starog punjača.